Rusland anklages for "statsorganiseret kidnapning" af børnehjemsbørn

Russiske familier kan adoptere ukrainske børn uden samtykke fra deres pårørende. FN ser nærmere på ukrainske beskyldninger.

Russiske myndigheder har givet interesserede borgere besked om, at 1000 ukrainske børn nu er klar til at blive adopteret.

Det oplyser den ukrainske regering, der længe har beskyldt Rusland for at flytte børn fra børnehjem i russiskkontrollerede dele af Ukraine og bortadoptere dem.

- Rusland fortsætter med at bortføre børn fra ukrainsk territorium og arrangere, at russiske indbyggere kan adoptere dem illegalt, hedder det i en udtalelse fra det ukrainske udenrigsministerium ifølge Ukrainska Pravda.

Oplysningen om de 1000 børn dukkede op på en officiel hjemmeside for den russiske region Krasnodar, der ligger ved Sortehavet, lige øst for den russiskannekterede Krim-halvø.

Her skrev regionens familiemyndigheder, at de 1000 børn fra den sønderbombede ukrainske by Mariupol var klar til at blive adopteret, mens 300 andre børn stadig befandt sig i specialinstitutioner i Krasnodar.

Ifølge hjemmesiden befinder de 1000 børn sig nu i byer langt østpå i Rusland ved grænsen til Kasakhstan og Mongoliet.

Hjemmesiden er nu forsynet med en advarsel om, at der er sket en fejl, og at udefrakommende ikke kan få adgang til artikler om dette emne.

Adoptivforældre i Rusland

Ukraine har siden starten af krigen anklaget Rusland for at sende børn fra ukrainske børnehjem til adoption i Rusland.

Ukraine havde før krigen 121.000 børn anbragt på forskellige institutioner, hvilket ifølge Red Barnet i Danmark procentvis er et af de højeste tal i Europa.

For en måned siden udtalte den ukrainske viceindenrigsminister, Kateryna Pavlichenko, at mindst 5600 af disse børn er blevet deporteret til Rusland.

Rusland lægger ikke skjul på, at man har flyttet børn fra institutioner i oprørsregionerne i det østlige Ukraine, Luhansk og Donetsk, som Rusland anerkender som selvstændige stater.

200 børn blev for eksempel flyttet på en gang fra et børnehjem i Donetsk til Kursk i Rusland, skriver Buzzfeed.

Efter et ophold på en russisk institution får børnene russiske plejeforældre eller adoptionsforældre – og dertil et russisk statsborgerskab.

"Statsorganiseret kidnapning"

De ukrainske myndigheder siger imidlertid, at det er imod alle internationale regler at flytte børn fra et land til et andet med magt uden udtrykkeligt samtykke fra forældre eller værge.

- Rusland er involveret i statsorganiseret kidnapning af børn, som det ukrainske udenrigsministerium formulerer det.

FN har tidligere meddelt, at man vil undersøge sagen, skriver nyhedsbureauet AFP.

FN’s menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, sagde i juni, at FN ”ser nærmere på beskyldningerne” – men hun understregede samtidig, at det ikke betyder, at FN kan bekræfte beskyldningerne.

Den britiske regering meddelte i samme måned, at man indførte sanktioner mod den russiske kommissær for børns rettigheder, Maria Lvova-Belova, på grund af hendes påståede rolle i sagen.

Mange penge at tjene

Russiske forældre, der vil adoptere eller tage et ukrainsk barn i pleje, bliver godt betalt af myndighederne.

Plejeforældre får et engangsbeløb på 12.000 kroner og et månedligt vederlag på 3600 kroner plus betaling for det nødvendige udstyr. Adoptionsforældre får det samme – plus løn hver måned.

Buzzfeed skriver, at en russisk familie har berettet på sociale medier, at de har taget ni små børn til sig. Det giver dem en samlet betaling, der svarer til 34 gange minimumslønnen i Rusland.