Udland

England ramt af værste tørke siden 1935: - Det er som en ørken

Den europæiske tørke bliver kaldt den værste i 500 år.

Næsten to tredjedele af Europa er enten ramt af tørke eller i fare for at blive det. Det viser en ny EU-forskningsrapport.

Et af de steder, hvor heden virkelig har været belastende, er i England. Her er 10 ud af 14 områder i dag erklæret for officielle tørkeområder efter rekordhøje temperaturer og den tørreste juli siden 1935.

Vandreservoirerne er næsten tomme, sukkerroerne hænger med bladene og risikerer helt at dø – og køerne æder allerede vinterens forråd af foder.

Vandreservoiret ved gården Euston i Suffolk i det sydøstlige England er et af de tydeligste eksempler på, at England er ramt af historisk varme og tørke.

- Lige nu er der kun 30 centimeter vand i det. På den her årstid ville der normalt være 5 meter vand i det, fortæller landmand Andrew Blenkiron til TV 2.

- Det er som en ørken, uddyber han.

Usikker høst

På Euston dyrker Andrew Blenkiron blandt andet sukkerroer. Han forklarer, at årets høst er særdeles usikker, da roerne kun er en tiendedel af deres normale størrelser på det her tidspunkt i sæsonen.

Og han skal snart tage stilling til den beskedne størrelse.

- Vi skal meget snart træffe en beslutning. Det vil koste os 400 pund per hektar at høste afgrøderne her. Hvis vi ikke kan se noget afkast, gør vi det ikke.

Kartoffelhøsten har Andrew Blenkiron dog reddet ved at kunstvande marken, så jorden akkurat blev blød nok til ikke at skade kartoflerne.

Et andet sted på gården sætter tørken også sit tydelige præg – dyrefoderet.

Her har han været nødt til at tage hul på næste vinters foder, da køernes græs ikke længere gror.

- Det hø, vi normalt ville fodre dem med fra november til april, er vi nu nødt til at tage noget af for at sikre deres trivsel og vækst.

Forbud mod vandslanger

For at komme problemet til livs indføres der flere steder i primært det sydlige England et såkaldt hosepipe ban.

Helt konkret betyder det, at briterne ikke må gøre brug af vandslanger til for eksempel at vande haver med, fylde pools, vaske biler eller lignende. Det skriver BBC.

Forbuddet skal hjælpe med at reducere vandforbruget for at undgå yderligere tørke i området, og det vil træde i kraft fra 26. august.

Naturbrande og udtørrede floder

Og det er ikke kun i England, at tørken volder problemer.

Generelt lider Europa lige nu under en af de værste tørkeperioder i årtier, vurderer TV 2s meteorolog og vejrvært Jens Ringgård Christiansen.

Hedebølgen har både sat gang i naturbrande og udtørret floder rundt om i Europa.

Rapporten fra EU's Fælles Forskningscenter viser, at 64 procent af Europas areal enten er ramt af tørke – eller er så tørt, at der advares om tørke.

Tørken forårsager ud over skovbrandene blandt andet også vandmangel, lavere høst og mindre energiproduktion fra vandkraftværker.

Ifølge EU-Kommissionens meteorologer forbliver det varmt i de vestlige middelhavslande indtil november i det, der beskrives som den værste tørke i 500 år.