Udland

To mænd fundet skyldige - ville kidnappe amerikansk guvernør

De tiltalte var ifølge deres forsvarsadvokater nogle "pralerøve", der røg masser af pot og sagde skøre ting, når de var skæve.

To amerikanske mænd blev tirsdag fundet skyldige i at planlægge at kidnappe guvernøren i delstaten Michigan, Gretchen Whitmer, i 2020.

Det skriver AP og Reuters.

Ifølge anklagemyndigheden ville de to mænd, 39-årige Adam Fox og 46-årige Barry Croft, kidnappe og hænge den demokratiske guvernør for at fremprovokere en ny borgerkrig USA.

Mændene blev desuden fundet i skyldige i at planlægge at anskaffe en bombe, som skulle bruges til at sprænge en bro i luften for at forhindre politiets arbejde i forbindelse med kidnapningen.

Nogle "pralerøve"

De havde blandt andet været ude om natten for at besigtige guvernørens feriebolig og en bro, der kunne sprænges i luften.

- Du kan ikke bare iføre dig en AR-15-riffel og en skudsikker vest og tage ud og kidnappe en guvernør, sagde anklager Nils Kessler ifølge AP under sagen.

- Men det var ikke de tiltaltes endelige mål. De ville starte en ny amerikansk borgerkrig, en ny amerikansk revolution.

De to mænds forsvarsadvokater har under sagen forsøgt at overbevise juryen om, at de tiltalte blot var nogle ”pralerøve", der røg masser af pot og nogle gange sagde skøre ting, når de var skæve.

Men det var ikke nok til at få dem frikendt, og de to mænd risikerer nu fængsel på livstid, når dommen falder.

I retten for anden gang

To andre mænd blev i april frifundet i den samme sag. Dengang kunne juryen ikke nå til enighed om Adam Fox og Barry Crofts skyld, og derfor endte sagen mod de to med at gå om. I alt var seks mænd tiltalt. De sidste to har tidligere erklæret sig skyldige.

Mændene var del af en regeringsfjendtlig milits, der ifølge anklagerne ønskede at straffe guvernøren for forræderi på grund af hendes håndtering af coronaepidemien i Michigan.

Hun skulle derfor kidnappes kort før præsidentvalget mellem Donald Trump og Joe Biden 3. november 2020.

Planerne blev afsløret af en tidligere soldat, der havde tilslutte sig militsen, men senere blev meddeler for forbundspolitiet FBI. Henad vejen infiltrerede FBI gruppen yderligere med to meddelere og to undercover-agenter.

Guvernøren takker

Efter at Adam Fox og Barry Croft blev fundet skyldige, udsendte Gretchen Whitmer tirsdag en kommentar, hvori hun takker politi og anklagere for deres hårde arbejde.

- Dagens kendelse bekræfter, at vold og trusler ikke har nogen gang i vores politik, og dem, der forsøger at splitte os, vil blive holdt ansvarlige, skriver hun.

Samtidig lover hun at holde fokus på sit arbejde som guvernør i Michigan.

- Jeg kan ikke – jeg vil ikke – lade ekstremister komme i vejen for vores arbejde. De vil aldrig kunne knuse min urokkelige tro på det gode og anstændige i vores folk, skriver Gretchen Whtimer.