Krigen i Ukraine

Putins filosof så sin datter dø – ny partisangruppe truer med flere drab

En russisk modstandsgruppe tager ansvaret for drab på prominent Putin-støttes datter. Gruppen siger, at den vil vælte Putin med magt.

Metaldele lå strøet ud over asfalten, mens gule flammer lyste op i den dunkle sensommeraften.

Dugin er bare et fristende mål for alle de nationalistiske møghunde

Rossijskaja Gazeta, russisk avis

Sort røg hvirvlede op, mens folk langsomt begyndte at stimle sammen for at se, hvad der var eksploderet.

Flammerne og røgen kom fra et bilvrag i vejkanten, som for få øjeblikke siden havde været en Toyota Land Cruiser, og ude midt på vejbanen stod der en gråhåret langskægget mand i en grøn jakke og tog sig til hovedet.

Han havde kørt bag landcruiseren.

Få minutter tidligere havde de to biler forladt parkeringsarealet ved et friluftsmuseum lidt uden for Moskva, og det var der, den langskæggede mand havde set sin 29-årige datter i live for sidste gang.

De to havde netop deltaget i den samme russiske kulturfestival, og så havde de sat sig ind i hver deres bil for at komme hjem.

En fars mareridt

På stedet, hvor bomben var eksploderet, hylede bilalarmerne stadig, og i det fjerne kunne man høre sirenerne fra en brandbil nærme sig.

Manden i den grønne jakke gik rundt på asfalten uden mål, mens blå blink lyste stedet op.

Hele episoden blev optaget på video og offentliggjort af den russiske Telegram-kanal Baza som dokumentation for, hvor tæt manden i den grønne jakke havde været på at blive dræbt.

I stedet var hans datter omkommet for øjnene af ham.

Måske var hun endda faldet i den krig, som han selv havde talt så varmt for i mange år.

Manden hedder Alexander Dugin.

Han er filosof, professor ved universitetet i Moskva og en af de stemmer, der har Ruslands præsident, Vladimir Putins, øre.

Alexander Dugin har fået øgenavnene 'Putin filosof', 'Putins hjerne' og endda 'Putins Rasputin' i vestlige medier, fordi det blandt andet er ham, der har sat ord på idéerne om, at Rusland bør genrejses som et verdensimperium, at Vesten er hovedmodstanderen, og at Ukraine bør indlemmes i Rusland.

En meget russisk festival

Filosoffens 29-årige datter, Darya Dugina, delte sin fars verdenssyn. Hun var uddannet journalist og deltog ofte på russisk tv, hvor hun støttede Ruslands invasion af Ukraine.

Både Alexander Dugin og hans nu afdøde datter er omfattet af vestlige sanktioner på grund af deres støtte til krigen.

Lørdag 20. august 2022 havde far og datter deltaget i en russisk familiefestival for kunstelskere i alle aldre.

Patriotiske poeter fra det russiskbesatte Donetsk læste digte om slægtsskabet mellem alle russiske folkeslag, et elektronisk orkester spillede russisk musik fra Ukraines skovlande, og to forfattere underholdt med, hvordan man opmuntrer sårede soldaters børn.

Hvem som helst kunne komme ind på den parkeringsplads

Oleg Bondarenko, festivalgæst

Soldaternes børn fik ikke selv taletid, men alle raske drenge og piger kunne deltage i lege som elefant, ridderslag eller kamp om stokken.

- Det er ikke bare lege, men ægte forberedelse til kamp, står der på arrangørernes hjemmeside.

Den ubevogtede parkeringsplads

Festivalen fandt sted i A. S. Pushkins store friluftsmuseum lidt uden for Moskva, hvor Alexander Dugin og hans datter ifølge den russiske avis Rossijskaja Gazeta ankom lørdag omkring klokken 18.00.

Ifølge festivalens hjemmeside holdt Alexander Dugin en forelæsning om russisk tradition og historie, inden far og datter gik mod parkeringspladsen omkring klokken 20.30.

En af festivalens deltagere Oleg Bondarenko fortæller ifølge avisen Argumenty y Fakty, at der ikke var nogen vagter ved den lille vip-parkeringsplads.

- Hvem som helst kunne komme ind på den parkeringsplads. Der var ikke en eneste vagt, siger Oleg Bondarenko.

Ifølge flere af festivaldeltagerne kørte Darya Dugina få øjeblikke inden hendes far, hvorefter der lød en eksplosion, netop som de to biler var kommet ud på hovedvejen ved Rubljovka-kvarteret, der er hjem for en del af Moskvas overklasse.

Darya Dugina, der sad bag rattet, blev ifølge de russiske myndigheder dræbt på stedet af en radiostyret bombe med en sprængkraft svarende til cirka 400 gram af sprængstoffet TNT.

- Ud fra de indsamlede data mener efterforskerne, at denne kriminelle handling var planlagt og bestilt, skriver politiet i Moskva om sagen.

Hvem stod bag?

Efter angrebet udsendte Alexander Dugin en besked til sine tilhængere via en af sine venner på Telegram.

- Som I alle ved, blev min datter Darya Dugina dræbt foran øjnene på mig ved et terrorangreb fra naziregimet i Ukraine, skrev Alexander Dugin.

Dernæst opfordrede han Ruslands militær til at vinde i Ukraine.

- Vi har brug for vores sejr. Min datter har lagt sit jomfruelige liv på alteret, så vær god at vinde, skrev han.

Alexander Dugin kom ikke selv med nogen beviser for sine beskyldninger, men dem leverede den russiske sikkerhedstjeneste FSB hurtigt.

Hvor troværdige beviserne fra Ruslands sikkerhedstjeneste er, kan nok diskuteres, og tjenesten er tidligere blevet kritiseret for at gå Vladimior Putins ærinde.

Allerede mandag kunne russiske Telegram-kanaler berette, at attentatet ifølge FSB var udført af en kvinde ved navn Natalia Shaban. Det blev bekræftet af nyhedsbureauet RIA, og kort efter skrev kanalerne så, at kvinden havde en fortid i den berygtede ukrainske Azov-bataljon, som russerne beskylder for at bestå af nazister.

Som dokumentation viser de kvindens identifikationspapirer med ukrainsk stempel.

Ifølge nyhedsbureauet RIA jager sikkerhedstjenesten FSB nu kvinden, men man formoder, at hun er flygtet til Vesteuropa i en Mini Cooper.

Ruslands præsident Vladimir Putin har også reageret på attentatet.

Mandag gav han en russisk orden til den afdøde Darya Dugina, og kaldte hendes død en "nederdrægtig, ondskabsfuld, kriminel handling".

Om Ukraine reelt har haft noget med angrebet at gøre, vides ikke, men der er faktisk nogen, som har taget ansvaret for bombeangrebet.

Det er en hidtil ukendt gruppe, der tilsyneladende er russisk.

De nye partisaner

Gruppen kalder sig Ruslands Nationale Republikanske Hær.

- Vi, russiske aktivister, militærfolk og politikere, der nu er partisaner og frihedskæmpere i den nationale republikanske hær. Vi erklærer hermed krigsmagerne, røverne og undertrykkerne af det russiske folk for ulovlige, lyder indledningen på det manifest, som gruppen har udsendt på Telegram efter attentatet.

Gruppen udsendte også billeder fra attentatet, og på et af dem kan man se en livløs blond kvinde ligge på asfalten.

Ifølge oprørsgruppen er alle forretningsfolk, politikere, militærfolk og andre, som støtter Vladimir Putin, nu legitime mål.

- De, som ikke vil nedlægge våbnene og rive gradstegnene på deres skuldre af, vil blive tilintetgjort af os, står der i manifestet, hvor gruppen også skriver, at dens mål er at vælte Vladimir Putins regering og skabe fred med Ruslands naboer.

På Telegram afviser gruppen, at kvinden fra kørekortet, Natalia Shaban, deltog i attentatet, men skriver, at hun med succes blev evakueret fra Rusland tidligere på måneden.

Partisanernes politikerven

Nyheden om, at interne russiske oprørsgrupper nu tilsyneladende tager ansvaret for bombeangreb inde i Rusland, spredes blandt andet af den tidligere politiker Ilya Ponomarev, der var medlem af Ruslands Duma fra 2007 til 2016.

I sin tid stemte han som den eneste politiker i Dumaen imod, at Rusland skulle annektere Krim. Kort efter sluttede hans politiske karriere, og siden har Ilya Ponomarev boet i Kyiv i Ukraine.

- Jeg ved ikke, om der findes gode russere. Men der eksisterer fremragende russere, og i aftes foretog de et træk, sagde Ilya Ponomarev søndag aften på ukrainsk tv.

Den tidligere russiske politiker siger, at der nu foregår partisanvirksomhed inde i selve Rusland, og at han forsøger at hjælpe grupperne via det sociale medie Telegram.

Ifølge ubekræftede tal, som Ilya Ponomarev har oplyst til avisen Kyiv Post, har gruppen cirka 1000 aktive medlemmer.

Ilya Ponomarev siger, at de såkaldte "nye partisaner" blandt andet står bag flere ildspåsættelser mod russiske regeringsbygninger, og han fortæller til tv-kanalen Utro Fevralya, at partisanerne har været udsat for flere tilbageslag på grund af den russiske sikkerhedstjeneste FSB's jagt på dem.

Tænd fjernsynet

Derfor har Ilya Ponomarev heller ikke en komplet viden om, hvad grupperne inde i Rusland foretager sig.

- I går modtog vi så en besked med dette manifest og en opfordring til at tænde for fjernsynet, fortalte Ilya Ponomarev til den ukrainske tv-station søndag.

Han fortæller, at han sammen med sine medarbejdere fulgte med på russisk tv lørdag aften, og her kunne de så følge med i de første meldinger om bombeangrebet.

Ifølge Ilya Ponomarev modtog han også nyt fra gerningsmændene inde i Rusland, som først troede, at de havde dræbt både Alexander Dugin og hans datter.

- De, der udførte angrebet, så, at der var to personer i bilen. Af en eller anden grund vil de russiske myndigheder ikke indrømme, at der var en anden person i bilen, fortalte Ilya Ponomarev til ukrainsk tv.

Det er hans opfattelse, at gerningsmændene ønskede at dræbe både far og datter.

I stedet gav de filosoffen et traume for livet.

Billeder af den chokerede Alexander Dugin deles nu flittigt på sociale medier, hvor der er talrige skadefro kommentarer.

Faktisk har billedet været delt så meget, at talskvinden for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova, kritiserer folk, der deler det.

- Man kan ikke gå ind for menneskerettigheder og samtidig glædes over et mord, skriver Maria Zakharova på Telegram.

Her skriver hun også, at de mennesker, som griner af Alexander Dugins store sorg, vil blive stillet til regnskab for det.

- Enten her på jorden eller hos Gud, skriver hun.