Krigen i Ukraine

USA sender flere våben til Ukraine før mærkedag – skal gøre "størst mulig forskel på slagmarken"

De nye avancerede våben gør en forskel på slagmarken, og har givet ukrainerne mod på at gå til modangreb.

Op til den ukrainske uafhængighedsdag gør USA klar til at sende nye våben for mere end fem milliarder kroner til Ukraine.

Det meddeler den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.

- Det mod og den styrke, som det ukrainske militær og den ukrainske befolkning har udvist, er helt ekstraordinært. USA vil fortsat forsyne landet med nyt udstyr og nye muligheder. Disse nye muligheder er nøje afstemt, så de gør størst mulig forskel på slagmarken og på den måde styrker Ukraines position ved forhandlingsbordet, siger han i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Den nye sending våben indeholder blandt andet avancerede droner, særligt armerede køretøjer og antitankvåben, skriver Politico.

Der spekuleres imidlertid også i, om der fortsat kommer flere af de avancerede Himars-raketter til Ukraine. Raketsystemet, der er i stand til at ramme mål meget præcist på 80 kilometers afstand, har de seneste måneder styrket Ukraine mærkbart i krigen.

- Det er blandt andet våbendepoter, som ukrainerne har ramt med disse Himars-systemer. Og så har man forsøgt at overskære russernes forsyningslinjer. Derfor kan man også nu begynde at se en effekt på slagmarken, fortæller TV 2s korrespondent i Ukraine, Claus Borg Reinholdt.

Han tilføjer, at de nye våben har haft stor psykologisk betydning for ukrainerne.

- Flere højtstående ukrainske politikere har sagt, at ambitionen nu er, at man vil generobre noget af det tabte territorium. Det vil blandt andet ske ved hjælp at disse Himars-systemer, siger han.

Støtte før mærkedag

Størrelsen af den seneste amerikanske våbenhjælp er ikke i sig selv opsigtsvækkende, eftersom det reelt er frigivelsen af portion nummer 19 af det enorme støttebeløb, som USA har forpligtet sig til.

Men tidspunktet er vigtigt, fordi onsdag i næste uge er en dag, der er ladet med symbolik i Ukraine. Ikke alene er det landets uafhængighedsdag, det er også præcist halvårsdagen for den russiske invasion i Ukraine, som det amerikanske Udenrigsministerium bemærker sig.

Dertil kommer, at mærkedagen falder på et tidspunkt, hvor ukrainerne – blandt andet takket være de nye amerikanske præcisionsvåben – har fået ny selvtillid i kampen mod russerne.

- Vi forbereder os aktivt til næste uge, som er meget vigtig for os og Ukraine, siger den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj.

Han advarer samtidigt ukrainerne om, at Rusland måske også vil markere mærkedagen med ”et særligt grimt og grusomt” angreb.

I en tale til ukrainerne sendte Zelenskyj også et budskab om den besatte halvø Krim. Video: TV 2 Danmark

Den store bistandsyder

Den amerikanske våbenhjælp er i særklasse den største, som Ukraine modtager. Ifølge en tysk opgørelse har USA indtil nu bistået landet med direkte våbenstøtte og penge øremærket til våbenindkøb for et beløb, der svarer til over 190 milliarder kroner.

Til sammenligning har nummer to og tre på listen – Storbritannien og Polen – ydet militær støtte til en værdi af henholdsvis cirka 30 milliarder og 13 milliarder danske kroner.

Danmark har ydet militær bistand til en værdi af tre milliarder kroner.

- USA er i førertrøjen. Det er dem, der har givet dem de mest avancerede våben, som hjælper de ukrainske styrker, siger Claus Borg Reinholdt.

Men han understreger, at det ikke betyder, at de andre donorer slet ikke kan følge med:

- Den amerikanske støtte er baseret på militært isenkram. Der er rigtig mange lande, der støtter på anden måde. Blandt andet Danmark, hvor man støtter civilsamfundet, eksempelvis ved at donere penge til genopbygning af landet, minerydning og så videre, siger han.