Udland

Piloter faldt i søvn og missede landingsbane

De to piloter skulle lande et Boeing 737-800-fly fra Ethiopian Airlines i Addis Ababa.

Under en flyvning fra Khartoum i Sudan til Addis Ababa i Etiopien i mandags faldt to piloter på et Boeing 737-800-fly fra Ethiopian Airlines ifølge luftfartsovervågningsmediet Aviation Herald i søvn og missede landingsbanen i Addis Ababa.

Det skriver både CNN og BBC.

Ifølge data, som Aviation Herald har fået adgang til, cruisede flyet i 37.000 fods højde og var sat på autopilot, da det ikke som planlagt lagde an til landing.

Fra kontroltårnet i lufthavnen forsøgte man forgæves at komme i kontakt med de to piloter. Kort efter begyndte flyet, der har plads til 154 passagerer, dog nedstigningen og det landede med 25 minutters forsinkelse.

Alarmerende

I et tweet kalder den britiske ekspert i flytrafik Alex Macheras episoden "yderst alarmerende".

- Udmattede piloter er ikke noget nyt, og det bliver ved med at være en at de største trusler mod den internationaleluftfartssikkerhed, skrev Macheras torsdag i et tweet.

Og i kommentarerne til Aviation Heralds rapportering om episoden, peger flere på, at det også kunne være sket for andre flyselskaber end Etiopian Airlines.

- Jeg vil ikke specifikt bebrejde crew'et fra Etiopien her – det her er noget, der kunne ske for et hvilket som helst crew i verden, og det ER sikkert sket. Skylden ligger hos selskabet og myndighederne, lyder en af kommentarerne på Aviation Heralds hjemmeside.

- De her episoder sker alt for ofte nu, og mange gange hører vi slet ikke om dem, skriver en anden bruger på Aviation Heralds hjemmeside.

Både BBC og CNN har – foreløbig uden held – forsøgt at få en kommentar til episoden fra Ethiopian Airlines.

Pilot fra italiensk flyselskab fyret

Rapporten kommer få måneder efter, piloter fra de amerikanske flyselskaber Southwest Airlines og Delta Airlines i et brev til deres chefer advarede om stigende udmattelse blandt piloter. I brevet opfordrede piloterne deres chefer til at behandle udmattelse og de fejl, den resulterer i, som en sikkerhedsrisiko.

- Udmattelse, både akut og opsamlet, er blevet Southwest Airlines største trussel mod sikkerheden, advarede pilotforeningen i Southwest Airlines i april i brevet.

Piloterne skriver ifølge CNN i brevet, at det blandt andet er den stigende efterspørgsel på flybilletter efter pandemien med coronavirus, der har givet udfordringer blandt piloterne.

I maj i år blev en pilot fra det italienske flyselskab ITA fyret, efter han var faldet i søvn under en flyvning mellem New York og Rom, skrev italienske la Reppublica.

I SAS har en pilot tidligere fortalt TV 2, at det blandt andet var frygten for dårligere arbejdsvilkår i forbindelse med de store besparelser i flyselskabet, der i juli var med til at udløse en to uger lang strejke blandt piloterne.

- Jeg frygter fyringer og ringere arbejdsvilkår, sagde Søren Fønss blandt andet til TV 2 om, hvorfor han bakkede op om strejken. Søren Fønss har været pilot hos SAS i 22 år.