I Kina skyder de raketter efter skyerne for at få det til at regne

Hedeb√łlgen i den sydvestlige del af landet har varet i over to m√•neder og er den l√¶ngste, der er m√•lt siden 1961.

I Kina k√¶mper myndighederne med konsekvenserne af en l√¶ngerevarende hedeb√łlge.

Her i Kina fors√łger man alts√• at vinde over naturens kr√¶fter

Christina Boutrup, TV 2-korrespondent

Det varme vejr er is√¶r g√•et ud over det sydvestlige Kina, hvor temperaturer over 40 grader har udt√łrret floder og afgr√łder.

- Over 800.000 mennesker er ramt af vandmangel. De er n√łdt til at k√łbe drikkevand, hvis de har r√•d til det, eller g√• langt efter det. Derudover er det meget bekymrende for efter√•rsh√łsten, som man frygter kan sl√• fejl, fort√¶ller TV 2s Kina-korrespondent, Christina Boutrup.

Rekordlav vandstand

Hedeb√łlgen har varet i over to m√•neder og er den l√¶ngste, der er m√•lt siden 1961.

Medf√łlgende t√łrke har ogs√• f√•et den store Yangtze-flod til at falde til et rekordlavt niveau, og flere steder mangler der elektricitet, fordi mange vandkraftv√¶rker kun fungerer p√• halv kraft.

- Lige nu er vandstanden i store og mellemstore reservoirer i Yangtze-floddalen tilfredsstillende, men 5 procent under samme tid sidste år. Men i 180 mindre reservoirer er vandstanden under eller tæt på minimum, og vandmanglen er alvorlig, siger Wang Zhangli, som er talsmand i Kinas Vandministerium, til lokale kinesiske medier.

Kan påvirke danske forbrugere

T√łrken i Kina kan komme til at p√•virke en lang r√¶kke virksomheder og forbrugere i Danmark og Europa, fort√¶ller Christina Boutrup.

- Mange fabrikker har v√¶ret n√łdt til at lukke midlertidigt ned, fordi der er mangel p√• elektricitet. 80 procent af den energi, man bruger i Sichuan-provinsen i det vestlige Kina, kommer fra vandkraft fra Yangtze-floden. Her ligger virksomheder som Foxconn, der producerer iPhones, og fabrikker, der laver batterier til vores elbiler, og Volkswagen har v√¶ret n√łdt til at lukke deres fabrik i omr√•det, siger Christina Boutrup.

For at afhj√¶lpe t√łrkeproblemet har kineserne taget forskellige teknologier i brug. Heriblandt s√•kaldt skypodning, som myndighederne i Kina ogs√• brugte under OL i Beijing i 2008. Dengang handlede det om at forhindre regnvejr under √•bningsceremonien, fort√¶ller Christina Boutrup:

- Man skyder raketter med kemikalier op i himlen, der skal aktivere skyerne til at regne. Det bruger myndighederne millioner af kroner p√• om √•ret, selvom det if√łlge forskere rundt om i verden er tvivlsomt, om det har en effekt. Men her i Kina fors√łger man alts√• at vinde over naturens kr√¶fter.

T√łrke og oversv√łmmelser

Mens store dele af det sydvestlige Kina lider under den voldsomme hedeb√łlge og t√łrke, har omfattende oversv√łmmelser kostet mindst 16 mennesker livet i den nordvestlige del af landet. Mindst 36 personer meldes savnet.

Den kinesiske sommer har i det hele taget været stærkt præget af ekstremt vejr. Flere byer har registreret nye varmerekorder.

I juni fordrev voldsomme oversv√łmmelser over 500.000 mennesker og for√•rsagede skader for flere milliarder kroner.