Udland

I Kina skyder de raketter efter skyerne for at få det til at regne

Hedebølgen i den sydvestlige del af landet har varet i over to måneder og er den længste, der er målt siden 1961.

I Kina kæmper myndighederne med konsekvenserne af en længerevarende hedebølge.

Her i Kina forsøger man altså at vinde over naturens kræfter

Christina Boutrup, TV 2-korrespondent

Det varme vejr er især gået ud over det sydvestlige Kina, hvor temperaturer over 40 grader har udtørret floder og afgrøder.

- Over 800.000 mennesker er ramt af vandmangel. De er nødt til at købe drikkevand, hvis de har råd til det, eller gå langt efter det. Derudover er det meget bekymrende for efterårshøsten, som man frygter kan slå fejl, fortæller TV 2s Kina-korrespondent, Christina Boutrup.

Rekordlav vandstand

Hedebølgen har varet i over to måneder og er den længste, der er målt siden 1961.

Medfølgende tørke har også fået den store Yangtze-flod til at falde til et rekordlavt niveau, og flere steder mangler der elektricitet, fordi mange vandkraftværker kun fungerer på halv kraft.

- Lige nu er vandstanden i store og mellemstore reservoirer i Yangtze-floddalen tilfredsstillende, men 5 procent under samme tid sidste år. Men i 180 mindre reservoirer er vandstanden under eller tæt på minimum, og vandmanglen er alvorlig, siger Wang Zhangli, som er talsmand i Kinas Vandministerium, til lokale kinesiske medier.

Kan påvirke danske forbrugere

Tørken i Kina kan komme til at påvirke en lang række virksomheder og forbrugere i Danmark og Europa, fortæller Christina Boutrup.

- Mange fabrikker har været nødt til at lukke midlertidigt ned, fordi der er mangel på elektricitet. 80 procent af den energi, man bruger i Sichuan-provinsen i det vestlige Kina, kommer fra vandkraft fra Yangtze-floden. Her ligger virksomheder som Foxconn, der producerer iPhones, og fabrikker, der laver batterier til vores elbiler, og Volkswagen har været nødt til at lukke deres fabrik i området, siger Christina Boutrup.

For at afhjælpe tørkeproblemet har kineserne taget forskellige teknologier i brug. Heriblandt såkaldt skypodning, som myndighederne i Kina også brugte under OL i Beijing i 2008. Dengang handlede det om at forhindre regnvejr under åbningsceremonien, fortæller Christina Boutrup:

- Man skyder raketter med kemikalier op i himlen, der skal aktivere skyerne til at regne. Det bruger myndighederne millioner af kroner på om året, selvom det ifølge forskere rundt om i verden er tvivlsomt, om det har en effekt. Men her i Kina forsøger man altså at vinde over naturens kræfter.

Tørke og oversvømmelser

Mens store dele af det sydvestlige Kina lider under den voldsomme hedebølge og tørke, har omfattende oversvømmelser kostet mindst 16 mennesker livet i den nordvestlige del af landet. Mindst 36 personer meldes savnet.

Den kinesiske sommer har i det hele taget været stærkt præget af ekstremt vejr. Flere byer har registreret nye varmerekorder.

I juni fordrev voldsomme oversvømmelser over 500.000 mennesker og forårsagede skader for flere milliarder kroner.