Rusland invaderer Ukraine

Efter angreb på Krim – umuligt at russerne vinder krigen, siger ekspert

Militærekspert har hele tiden spået, at russerne kommer til at tabe krigen i Ukraine – og det holder han fast i.

De ukrainske styrker har en seneste uges tid haft medvind på slagmarken i det sydlige Ukraine.

Tirsdag blev et ammunitionslager og en transformerstation på den russiskbesatte Krim-halvø ramt af eksplosioner. Angrebet kommer præcis en uge efter, at flere store eksplosioner ramte en luftbase på Krim.

Søndag rykkede ukrainerne desuden et skridt tættere på at afskære Kherson-regionen og isolere de russiske tropper i området, da de ødelagde en strategisk vigtig bro ved dæmningen Nova Kakhovka.

Allerede i juli var ukrainerne ude at slå fast, at de gik målrettet efter at generobre Kherson-regionen, der grænser op til Krim, inden september.

Går efter russernes forsyningslinjer

Ifølge senioranalytiker i Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo er den seneste tids angreb et bevis på ukrainernes strategi i forsøget på at generobre Kherson og Krim.

- De forsøger at ramme mål dybt inde i det russiske bagland på samme måde, som de meget effektfuldt gjorde i krigens start i Kyiv-regionen. De ukrainske styrker går efter russernes forsyningslinjer, der i høj grad baserer sig på jernbanetransport. Ammunitionsdepotet, der blev ramt tirsdag, ligger netop meget tæt på et jernbaneknudepunkt, fortæller Jacob Kaarsbo til TV 2.

Militæreksperter har spekuleret i hvad eller hvem, der har forårsaget den seneste tids eksplosioner, der har ramt russiske mål langt fra frontlinjen.

- Lige nu hersker to teorier. Enten har ukrainerne fået leveret missiler fra Vesten til deres HIMARS-systemer, der rækker længere end de omkring 80 kilometer, der hidtil har været maksimal afstand. Eller også er det ukrainske specialstyrker, som har været på spil, siger Jacob Kaarsbo, som hælder mest til sidstnævnte teori.

- I angrebet tirsdag på ammunitionsdepotet og transformerstationen ser man først en mindre og derefter en større eksplosion. Det tyder på, at specialstyrker har bragt noget til sprængning. Vi har heller ikke set tegn på missilnedslag i nogen af angrebene.

- Russerne kan ikke vinde krigen

Jacob Kaarsbo har siden krigens begyndelse spået, at det ville blive umuligt for russerne at trække sig sejrrigt ud af Ukraine.

- Det holder jeg fast i. Den analyse havde jeg også, da ukrainerne var på hælene, og granaterne regnede ned over Donbas-regionen. Med den seneste tids angreb er de ukrainske styrker begyndt at stille nogle meget seriøse spørgsmål, som russerne får svært ved at svare igen på, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Kort efter sidste uges eksplosioner på Krim udtalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at krigen mod Rusland først er ovre, når Krim-halvøen igen er på ukrainske hænder.

- Denne russiske krig imod Ukraine og imod hele det frie Europa begyndte med Krim, og den vil ende med Krim. Med befrielsen. Lige nu er det umuligt at sige, hvornår det vil ske. Men vi samler hele tiden de nødvendige komponenter til befrielsen af Krim, lød det.

Ukraine forbereder kamppladsen

Ifølge militæranalytiker Kristian Lindhardt kan eksplosionerne på Krim tyde på, at Ukraine har fået nye militære kapaciteter.

- Vi er vidne til, at ukrainerne stille og roligt forbereder kamppladsen til den handling, de ønsker at udføre. Hidtil har vi set, at russerne har været den agerende part, og ukrainerne har været den reagerende part. Men nu begynder ukrainerne at tage initiativet, siger Kristian Lindhardt til TV 2.

Den seneste tids eksplosioner på Krim har været omgærdet af en vis mystik. Ukrainerne har indtil videre ikke taget ansvaret for angrebene, og ifølge russerne skyldes eksplosionerne enten en ulykke eller sabotage.

Ifølge Kristian Lindhardt har Ukraine stor interesse i at holde kortene tæt til kroppen:

- Det er i ukrainernes interesse hele tiden at holde dels resten af verden og i særdeleshed russerne gættende på, hvad næste skridt bliver. Hvis ukrainerne gik ud og sagde, det var deres jægersoldater eller lignende specialoperationsstyrker, der havde gennemført det her på den og den måde, så ville russerne i højere grad kunne forberede sig på næste gang, siger Kristian Lindhardt.

- Vores mål er at skabe kaos

Selvom Ukraine ikke officielt har taget ansvaret for eksplosionerne, så indikerede den ukrainske præsidents rådgiver, Mykhailo Podolyak, tirsdag i et interview med The Guardian, at Ukraine kan have spillet en rolle i udførelsen af angrebene.

Rådgiveren sagde blandt andet, at Ukraine vil gøre en større indsats for ”at ramme dem, der invaderer og stjæler”.

- Vores mål er at skabe kaos inden for deres egne styrker. Eksplosionerne kommer som et modangreb, efter at Rusland vandt territorium i Donbas-regionen, lyder det fra præsident Zelenskyjs rådgiver.

Samtidig fortæller han, at man ”de næste to til tre måneder vil kunne forvente flere lignende angreb”.

- Vores strategi er at ødelægge logistik, forsyningslinjer og ammunitionsdepoter, siger Mykhailo Podolyak til The Guardian.

Toprådgiveren opfordrer desuden russiske turister til at flygte fra Krim-halvøen. Endnu et tegn på, at flere angreb givetvis er på vej.

Vil ikke hjælpe Putin

Skulle det være Ukraine, der står bag, er der en god grund til, at landet endnu ikke har meldt noget ud, mener Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Tager Ukraine ansvaret for eksplosionerne på Krim, kan den russiske præsident, Vladimir Putin, nemlig begynde at omtale sin "militære specialoperation" som en reel krig over for sin befolkning i Rusland.

- Ukrainerne har naturligvis ikke lyst til at hjælpe Putin med at skabe et billede af, at det er dem, som fører krig mod dem på Krim-halvøen, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

For Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil det blandt andet betyde, at han kan tage landets værnepligtige i brug i invasionen af Ukraine. Militæranalytikeren understreger dog, at det samtidig kan betyde, at han mister opbakning til "operationen" blandt befolkningen.