Videoer viser nye enorme eksplosioner på Krim

Det er anden gang på kort tid, at der sker store eksplosioner på Krim-halvøen.

Rusland lader til endnu en gang at være under angreb på den besatte Krim-halvø.

Tidligt tirsdag morgen florerer der adskillige videoer på sociale medier af flere ildebrandslignende eksplosioner, der skal være filmet på den nordlige del af halvøen nær landsbyen Mayskoye.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er et ammunitionsdepot eksploderet, hvilket har ført til evakuering af landsbyen.

Samtidig har man fra ukrainsk side kommenteret eksplosionerne.

- En påmindelse: Normalt handler Krim om Sortehavet, bjerge, rekreation og turisme, men Krim besat af russere handler om lagereksplosioner og en høj dødsrisiko for angribere og tyve. Demilitarisering i aktion, lyder det fra Mykhailo Podolyak, der er rådgiver for præsident Volodomyr Zelenskyj, på Twitter.

Ligger nær luftbase

Der er meldinger om eksplosioner på to forskellige lokationer på Krim tirsdag morgen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det andet mål en transformerstation ved Dzhankoi, ikke langt fra den evakuerede landsby. Nyhedsbureauet citerer det russiske bureau RIA Novosti. En video fra nyhedsbureauet viser en mindre ildebrand på transformerstationen.

Mindst to personer er kommet til skade i forbindelse med eksplosionen i Mayskoye, skriver Moscow Times, der citerer Sergej Aksyonov, der er leder på Krim med opbakning fra Rusland.

Det russiske forsvarsministerium meldte tidligere tirsdag morgen ud, at ingen var kommet alvorligt til skade.

Dzhankoi-området ligger godt 200 kilometer væk fra frontlinjen ved Kherson mod nordvest. Området har længe huset en militær luftbase, som siden 2014 har været under russisk kontrol og tilknyttet landets Sortehavsflåde, der har sit udgangspunkt på Krim.

Det er endnu uvist, om eksplosionerne har forbindelse til luftbasen.

Rammer ammunitionsdepoter bag linjerne

Det er præcis en uge siden, at store eksplosioner ramte en russisk luftbase længere mod sydøst på Krim. Eksplosionerne resulterede i adskillige ødelagte russiske kampfly.

Ifølge den officielle russiske forklaring var en ildebrand på basen skyld i eksplosionerne, der kunne ses af badende sommerturister på kysten.

Siden det ukrainske militær i slutningen af juni modtog de første amerikanske gps-styrede missilsystemer kaldet HIMARS, har militæret rapporteret om en række angreb på russiske ammunitionsdepoter dybt bag frontlinjen, ofte kombineret med videoer lagt på sociale medier af enorme eksplosioner og søjler af flammer og røg.

Og i de russiske ammunitionsdepoter kan ukrainerne have fundet en svaghed, som de nu kan ramme med en stor præcision, der ikke har været mulig før nu.

Det sagde forsvarsredaktør på The Economist Shashank Joshi i podcasten 'The Intelligence' tilbage i juli måned. Her refererede han til en taktikbog fra den amerikanske hær fra 2016, der beskriver russiske fremskudte ammunitionsdepoter som "muligvis det mindst sikre sted i enhver krigszone".

Taktikbogen peger ifølge Shashank Joshi blandt andet på, at de fremskudte depoter er fra sovjetæraen og skrøbelige som en krudttønde, der er klar til at eksplodere.

- Vi har set mindst 20 af den her type depoter eksplodere siden slut juni, fortalte Shashank Joshi, der samtidig pegede på, at det ikke kun er ammunitionsdepoter, der står for skud, når først ukrainske soldater får lokaliseret deres mål.

- Vi har set angreb på kommandoposter, der har dræbt højtrangerende officerer. Og det skaber kaos langt inde bag frontlinjen, sagde Joshi i 'The Intelligence'-podcasten.

Ikke desto mindre har militære eksperter flere gange påpeget, at eksplosionerne, der sidste uge ramte Krim, ikke kan være forårsaget af HIMARS, hvis rækkevidde er begrænset til cirka 80 kilometer.