Krigen i Ukraine

Russisk journalist viste Wagner-gruppes hovedkvarter – så fandt ukrainske raketter dem

"Putins kok" rygtes at være blandt de dræbte, men det afviser russerne.

Det private russiske militære sikkerhedsfirma Wagner opererer oftest i skyggerne, men mandag blev et af gruppens hovedkvarterer i det østlige Ukraine ramt af ukrainske HIMARS-missiler.

Det skriver flere internationale medier, blandt andet BBC.

Og ukrainerne kan takke en russisk journalist for at afsløre gruppens hemmelige tilholdssted.

Sådan lyder det fra guvernøren i Luhansk-regionen, Serhij Hajdaj, som oplyser, at det var den prorussiske krigskorrespondent Sergei Sreda, der ledte Ukraine på sporet.

I sidste uge dækkede journalisten et angreb på en base i Popasna i Luhansk-regionen, og i den forbindelse delte han et foto på platformen Telegram, hvor han tilsyneladende kom til at afsløre lejesoldaternes opholdssted.

Billedet viser fem mænd i militæruniform, men i det venstre hjørne kan der ses et gadeskilt med en adresse.

Mironovskaya 12, Popasna.

Billedet blev siden slettet, men der var skaden sket.

For det var tilsyneladende nok til at lede ukrainerne til Wagner-gruppen.

Forbindelsen mellem journalistens billede og angrebet er ikke blevet verificeret, men ifølge guvernøren har ukrainske styrker "ramt en fjendes hovedkvarter, hvis opholdssted blev etableret takket være en russisk journalist".

"Putins kok" rygtes blandt de dræbte

Popasna ligger lige syd for Sjevjerodonetsk i Luhansk-regionen, som russerne har fuld kontrol over efter måneders kampe.

Billeder viser sårede eller døde soldater, der bliver taget ud under murbrokkerne, samt ødelæggelsen af bygningen. Ifølge guvernøren er antallet af dræbte og sårede ved at blive opgjort.

Jevgenij Prigosjin rygtes at være blandt de dræbte i angrebet.

Manden er kendt som "Putins kok" og er chef for det russiske selskab Internet Research Agency (IRA). Han har fået tilnavnet, fordi han har kontrakter på at levere mad til Kreml og andre afdelinger af den russiske regering.

Prigosjin er en af Ruslands rigeste og mest magtfulde mænd og anklages blandt andet for at være hovedmanden bag Ruslands indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Den russiske forretningsmand menes at finansiere lejesoldaterne i Wagner-gruppen, der har deltaget i krigene i Syrien og Ukraine, og at spille en aktiv rolle i russiske interesser i Afrika.

En prorussisk krigskorrespondent ved navn Kotenok har dog skrevet på Telegram, at russerne ikke bekræfter de ukrainske meldinger om Jevgenij Prigosjins død.

Grupper spiller en rolle i flere konflikter

Rusland bruger Wagner-gruppen til at forstærke sine fronter i Ukraine, lød det i juli fra Storbritanniens militære efterretningstjeneste.

Wagner-gruppen har uklare koblinger til det russiske militær og myndigheder. Den menes at have tætte forbindelser til det russiske sikkerhedsapparat, herunder efterretningstjenesten GRU. Det benægter Ruslands regering.

I 2014 blev gruppen indsat på Krim-halvøen og i Donbas-regionen i områder, som oprørsgrupper erklærede russiske.

Gruppen hyrer straffefanger og personer, som er blevet uegnede til at gøre tjeneste som soldater, ifølge The Telegraph.

Den har været til stede og spillet en rolle i konflikter i afrikanske lande, blandt andet i Libyen og Mali.

I flere tilfælde har enheder fra Wagner kæmpet sammen med russiske styrker. Andre gange på vegne af lokale regimer eller krigsherrer.

Op til 10.000 soldater menes at have været ansat af dem siden 2014.