Russerne er "i vildrede" efter eksplosioner på Krim, mener ekspert

Ukraine har ikke taget ansvaret for eksplosionerne, og det kan der være en god grund til, lyder det.

Tirsdag er der sket eksplosioner på både et ammunitionslager og en transformerstation på den russiskbesatte Krim-halvø.

Ifølge det russiske forsvarsministerium var der tale om et sabotageangreb, men ellers har det været småt med udmeldinger.

Russerne har mest af alt lyst til at tie det her angreb ihjel

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Hverken de russiske eller ukrainske myndigheder har nemlig været ude at fortælle, hvad der skete, da de ildebrandslignende eksplosioner ramte Krim.

Og det kan der være en god grund til, mener Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Den russiske regering i Kreml aner formentlig ikke, hvad de skal stille op efter eksplosionerne. Faktisk er de nok "i vildrede", lyder det:

- Russerne har mest af alt lyst til at tie det her angreb ihjel, for det passer ikke ind i deres billede af krigen. Samtidig er de nødt til at gøre bare et eller andet, hvis de skal stoppe ukrainerne i at fortsætte kampen for at generobre Krim, siger militæranalytikeren til TV 2.

Vil ikke hjælpe Putin

Videoer af eksplosionerne har floreret på sociale medier tirsdag morgen.

Videoerne, der endnu ikke er verificerede, skal være filmet på den nordlige del af halvøen nær landsbyen Mayskoye, som siden skulle være blevet evakueret.

Men ingen har altså taget ansvaret efter eksplosionerne.

Skulle det være Ukraine, der står bag, er der en rigtig god grund til, at landet endnu ikke har meldt noget ud, mener Anders Puck Nielsen.

Tager Ukraine ansvaret for eksplosionerne på Krim, kan den russiske præsident, Vladimir Putin, nemlig begynde at omtale sin "militære specialoperation" som en reel krig over for sin befolkning i Rusland.

- Ukrainerne har naturligvis ikke lyst til at hjælpe Putin med at skabe et billede af, at det er dem, som fører krig mod dem på Krim-halvøen, siger militæranalytikeren.

For Putin vil det blandt andet kunne betyde, at han kan tage landets værnepligtige i brug i invasionen af Ukraine. Militæranalytikeren understreger dog, at det samtidig kan betyde, at han mister opbakning til "operationen" blandt befolkningen.

Godt nyt for ukrainerne

For nøjagtig en uge siden ramte store eksplosioner også en russisk luftbase længere mod sydøst på Krim.

Eksplosionerne resulterede i adskillige ødelagte russiske kampfly, og det fik det britiske forsvarsministerium til i efterretninger på Twitter at så tvivl om styrken af de russiske luftstyrker.

For ukrainerne er det godt nyt, at halvøen – der siden 2014 har været besat af russerne – nu er blevet en del af krigszonen.

- Eksplosionerne på Krim er gode for ukrainerne, fordi de ryster russernes billede af, at halvøen kan bruges som et sikkert opmarchområde, siger Anders Puck Nielsen og fortsætter:

- Desuden spiller Krim med sin placering en vigtig militær rolle, ligesom Ukraine måske forbereder sig på en dag at skulle i krig på halvøen, hvis den skal generobres.

For russerne betyder det ifølge militæranalytikeren, at de nu må "indstille sig mentalt på, at det her ikke er noget ferieresort, men en kampzone".

Krim har tidligere været en populær feriedestination for rejsende fra blandt andet rejsende fra Rusland.

Kort efter sidste uges eksplosioner på Krim, udtalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, da også, at krigen mod Rusland først er ovre, når halvøen igen er i ukrainske hænder.

- Denne russiske krig imod Ukraine og imod hele det frie Europa begyndte med Krim, og den vil ende med Krim. Med befrielsen. Lige nu er det umuligt at sige, hvornår det vil ske. Men vi samler hele tiden de nødvendige komponenter til befrielsen af Krim, lød det.