Udland

I USA's nye dating-app kan man møde kærligheden – så længe den ikke er venstreorienteret

Den politiske kløft i USA kan også ses i amerikanernes kærlighedsliv. Snart giver datingapp mulighed for at vrage de venstreorienterede.

Man siger, at modsætninger mødes.

Ryann McEnany er sikker på det modsatte. Så sikker, at hun har sat penge og omdømme på spil for det.

Faktisk, mener hun, er der “intet værre” end, når man begynder at nære romantiske følelser for en person, for herefter at finde ud af, at personen er venstreorienteret.

Ordene falder i en reklame for McEnanys erhvervseventyr: en datingapp ved navn "The right stuff", som efter planen lanceres næste måned i USA.

Kun for højreorienterede

Reklamen blev spillet på den årlige konservative konference CPAC, der løb af stablen i begyndelsen af august, og i de kredse er McEnany et kendt navn.

Mest fordi det også tilhører Ryanns søster, Kayleigh McEnany – den sidste i rækken af pressetalspersoner i Det Hvide Hus under Donald Trumps præsidentembede.

McEnany er en dreven konservativ, og her kommer datingappen ind i billedet:

The right stuff er nemlig kun for konservative mænd og kvinder, som leder efter kærligheden.

Læg her mærke til “mænd og kvinder”, fortæller stifteren i reklamen. Det er nemlig de to eneste muligheder for køn, som appen anerkender.

- Vi er kede af, at du har været nødt til at udstå årevis af dårlige dates og tidsspilde med mennesker, som ikke ser verden på vores måde. Den rigtige måde (“right”, som er et ordspil på ordene ‘rigtig’ og ‘højre’, red.), siger Ryann McEnany i reklamen.

USA-analytiker: Politik er lig med identitet

En sådan app er der behov for, sværger hjemmesiden, for alle andre datingapps er gået hen og blevet “woke”, som ifølge republikanere betyder at være fanatisk opsat på politisk korrekthed i en grad, som grænser til det komiske og virkelighedsfornægtende.

Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, giver flere ting i det konservative datingprojekt faktisk rimelig god mening.

- Politik og politisk tilhørsforhold er i høj grad blevet en del af mange amerikaneres identitet. Hvis du kun har to mulige partier at stemme på, og retorikken samtidig bliver kørt op i så voldsom grad, som det er tilfældet, så giver det måske meget god mening, siger han.

I senere år er der i USA blevet foretaget en del forskning i sammenhængen mellem befolkningens kærlighedsforhold og politiske overbevisning.

Republikanerne er mere rummelige

En national undersøgelse fra Pew Research Center fra 2018 viste, at 77 procent af gifte og samlevende personer svarede, at deres partner tilhørte det samme politiske parti som dem selv.

En senere undersøgelse fra 2019 viste imidlertid, at der var forskel på, hvor villige personer fra enten Det Republikanske Parti eller Det Demokratiske Parti var til at indgå i et romantisk forhold med en politisk modpart.

57 procent af personer, hvis politiske holdninger flugtede med demokraternes, kunne finde på at indlede et romantisk forhold til en republikaner. Men kun 28 procent af samme gruppe kunne finde på det, hvis republikaneren havde stemt på Donald Trump.

- Det er interessant, fordi det også viser, hvor ufatteligt snæversynet mange af de mennesker er. Du kan jo godt have stemt på Trump af årsager, som ikke grundlæggende betyder, at du er et dårligt menneske, siger Mirco Reimer-Elster.

Hos republikanerne så det anderledes ud. 74 procent var ikke afvisende over for at forelske sig i en demokrat, mens 51 kunne finde på det, selvom demokraten havde stemt på Hillary Clinton.

Med andre ord var højreorienterede i undersøgelsen altså mere tolerante over for at indlede et forhold til en politisk modpol.

- Hillary Clinton var på mange måder en rød klud for mange republikanske vælgere, men for dem var det ikke fuldstændig udelukket at forestille sig en romantisk fremtid med en, som havde stemt på hende, siger Mirco Reimer-Elster.

Den store kløft

The right stuff har siden annonceringen modtaget sin del latterliggørelse, men andre datinghjemmesider og apps har allerede benyttet sig af muligheden for at sortere i politiske synspunkter. Og demokraterne skal ikke komme for godt i gang.

Der findes adskillige hjemmesider for dating mellem demokrater, hvoraf flere dog ser en smule suspekte ud, og i 2020 gav datingappen OkCupid brugerne mulighed for at vælge og vrage mellem politiske ståsteder, eller som de kaldte det: "værdier".

I de senere år er den politiske kløft i USA vokset betydeligt, fortæller Mirco Reimer-Elster. Foruden at være en identitetsmarkør er politik nu blevet en slagmark for helt grundlæggende opfattelser af etik, moral og netop værdier.

- Når man bevæger sig i de ekstremer, bliver det sværere og sværere at enes. Og jeg kan kun forestille mig, at det er blevet værre siden 2016, for retorikken er taget til, og så fik man et stormløb (mod Kongressen, red.) oveni, siger Mirco Reimer-Elster:

- Nu står de på hver sin side, hvor demokraterne siger, at det er en kamp for demokratiets overlevelse, og republikanerne på den anden, der siger, at det er en kamp om landets værdier og forfatning.