Finland skruer kraftigt ned for antallet af visa til russere

Fra 1. september vil Finland kun udstede ti procent af det antal visa, som det gør til russiske statsborgere.

Finland, der grænser op til Rusland, vil fra næste måned drastisk skrue ned for antallet af visa til russiske statsborgere.

Det oplyser den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, tirsdag.

Ifølge ministeren bliver antallet af visa til russere begrænset til ti procent af det nuværende antal. Det sker konkret ved, at der fra 1. september vil være færre tilgængelige tider til at booke en aftale om at bestille visum.

- Udstedelsen af turistvisa kommer ikke til at stoppe fuldstændigt, men antallet bliver begrænset betragteligt, siger Pekka Haavisto.

Finland behandler i øjeblikket dagligt cirka 1000 russiske visumansøgninger. Det oplyser udenrigsministeren til det finske medie Yle.

Nato spiller en hovedrolle

Finland har efter Ruslands invasion af Ukraine søgt om medlemskab af den vestlige forsvarsalliance Nato. Det samme har Sverige.

Nato spiller en hovedrolle i forbindelse med krigen i Ukraine.

Rusland har blandt andet krævet en garanti om, at Ukraine aldrig vil blive en del af alliancen. Det krav har Nato nægtet at imødekomme.

Ifølge russerne vil det true deres sikkerhed, hvis Ukraine tilslutter sig Nato.

Mange Nato-lande har støttet Ukraine med militært udstyr, efter at landet er blevet invaderet af Rusland. Der er dog ikke blevet sendt nogen Nato-soldater ind i Ukraine, fordi Ukraine ikke er en del af forsvarsalliancen.

Danmark, Island og Norge er blandt Natos i alt 30 medlemslande.

Hele Finlands østlige grænse ligger ud til Rusland.

Tre gange sĂĄ mange turistvisa til russere

I Danmark er der i de første fem måneder af 2022 bevilget næsten tre gange så mange turistvisa til russiske statsborgere som i hele 2021. Det fremgik i weekenden af en Politiken-historie baseret på tal fra Udlændingestyrelsen.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) kaldte tallene for "overraskende". Han opfordrede desuden til at finde en fælles europæisk løsning i EU-regi.