Udland

Trump advarer efter FBI-ransagning: - Temperaturen i det her land skal ned

Trusselsniveauet mod myndighederne er ifølge flere medier steget efter ransagning af Trumps hjem. Nu tilbyder den tidligere præsident sin hjælp.

Donald Trumps rådgivere har nu rakt ud til USA's justitsministerium for at tilbyde al tænkelig hjælp i sagen om de klassificerede og beslaglagte dokumenter fra den tidligere præsidents hjem Mar-a-Lago.

Det her land er et meget farligt sted lige nu

Donald Trump, tidligere præsident i USA

Det oplyser Donald Trump selv i et interview med Fox News mandag.

- Hvad end vi kan gøre for at hjælpe. Temperaturen er nødt til at blive kølet ned i det her land. Bliver den ikke det, kommer der til at ske frygtelige ting, siger han til mediet og fortsætter:

- Hvis der er noget som helst, vi kan gøre for at hjælpe, vil jeg selv og mine folk absolut være villige til at gøre det.

Stigende antal trusler mod myndighederne

Meldingen fra Trump kommer, efter det amerikanske forbundspoliti (FBI) mandag i sidste uge foretog en ransagning af den tidligere præsidents hjem og luksuriøse golfresort Mar-a-Lago i Florida.

Her konfiskerede politiet 11 sæt hemmelige dokumenter fra Trumps præsidenttid.

Dokumenter, som alle ifølge den tidligere præsident selv er blevet "afklassificeret" og derfor ikke har været opbevaret ulovligt.

Justitsministeriet mener dog, at Trump i alvorlig grad har brudt loven ved at bringe de klassificerede dokumenter hjem til sig selv. De hører hjemme i statens arkiver. Derfor har myndighederne altså valgt at ransage den tidligere præsidents hjem og fjerne en stor mængde dokumenter.

Siden ransagningen er antallet af trusler mod amerikanske politimyndigheder steget støt på blandt andet sociale medier og diverse fora på nettet. Det skriver flere amerikanske medier, herunder NBC News.

Fredag fik det stigende antal trusler så FBI til i samarbejde med USA's ministerium for indenrigssikkerhed at udstede en fem sider lang advarsel til myndighederne.

- FBI og DHS (Department of Homeland Security, red.) har observeret en stigning i trusler mod føderale myndigheder og i mindre grad også andre myndighedspersoner efter FBI's nylige udførelse af en ransagning i Palm Beach i Florida, står der blandt andet i advarslen.

Advarslen opfordrer desuden myndighederne til at være ekstra på vagt over for blandt andet voldelig ekstremisme.

USA er "et meget farligt sted lige nu"

Selvom Donald Trump udviser samarbejdsvilje og et ønske om at få "temperaturen i USA ned", benytter han også interviewet med Fox News til endnu engang at understrege hvor absurd, han synes, ransagningsforløbet har været.

- Det her land er et meget farligt sted lige nu. Der er en helt enorm vrede, som jeg aldrig har set før. Årevis af svindel og heksejagt, og nu det her, siger han og fortsætter:

- Folk er så vrede over det, der sker.

USA's justitsminister, Merrick Garland, bekræftede torsdag, at han står bag den usædvanlige ordre om at ransage Trumps hjem for hemmelige dokumenter. I samme ombæring fordømte Garland, at der er forsøgt at så tvivl om FBI og Justitsministeriets professionalisme i forbindelse med ransagningen.

I interviewet med Fox News udtaler Trump, at han endnu ikke har modtaget noget svar fra justitsministeriet på spørgsmålet om, hvorvidt han kan hjælpe sagen videre.