Mere og mere tyder på, at russerne er gået i en fælde, mener ekspert
Op mod 20.000 russiske soldater i Kherson kan blive omringet af ukrainere, der har ramt dem på forsyningslinjerne.
Det ligner efterhånden mere og mere, at russerne er gået i en fælde i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine.
Det mener Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.
Allerede i juli var ukrainerne ude at slå fast, at de "med sikkerhed ville generobre Kherson inden september", og ifølge analytikeren tyder det nu på, at der har været en mening med at lukke verden ind i det ukrainske maskinrum.
- Det er et narrativ, som ukrainerne har gentaget igen og igen og igen. Normalt ville man nok holde sådan nogle planer hemmelige, men her ligner det, at det har været meningen af lokke så mange russiske tropper som muligt til Kherson, siger Anders Puck Nielsen.
Herfra har det så – med våbenhjælp fra Vesten og de meget omtalte HIMARS-missilsystemer – været muligt for ukrainerne at ramme de russiske styrker gennem vigtig infrastruktur, der sikrer Rusland den fornødne forsyningstilførsel i området.
- Det ligner mere og mere, at russerne er gået i en fælde, siger militæranalytikeren.
Store forsyningsproblemer
Søndag rykkede ukrainerne et skridt tættere på at kunne afskære Kherson og isolere de russiske tropper i området, da de ødelagde en bro ved dæmningen Nova Kakhovka.
Også tilbage i juli lykkedes det for Ukraine at sprænge den strategisk vigtige og over 1,3 kilometer lange Antonivskyi-bro i luften.
Begge broer krydser Dnipro-floden, og angrebene giver store forsyningsudfordringer for de op imod 20.000 russiske soldater, der opholder sig i Kherson-regionen, fortæller Anders Puck Nielsen.
Ukrainerne derimod har store fordele i Kherson lige nu, lyder det:
- Det er utroligt nemt for ukrainerne at få den samme slags forsyninger frem, fordi de er tæt på deres egne baser, og de har byer og forbindelseslinjer lige i nærheden. Hvis russerne skulle gøre noget, skulle de sende fly ind over området, men selv i luftrummet er ukrainerne begyndt at have kontrollen, siger han og tilføjer:
- Og det gør det egentlig bare ekstra surt for russerne dernede.
Må forlade deres positioner
En rådgiver i Kherson-regionens militæradministration, Serhii Khlan, bekræfter på ukrainsk tv mandag, at gentagne ukrainske angreb på Dnipro-flodens broer gør det svært for russerne at blive i området.
Det skriver CNN.
- Umuligheden for russerne i at genforsyne sig med ammunition tillader os nu at sige, at hvis de ikke kan løse problemet med at krydse til Dnipro-flodens højre bred inden for de næste to uger, så har de ingen anden mulighed end at forlade deres positioner.
Kherson var den første større by, som russerne vandt kontrol over, og byen har stort set været russisk-kontrolleret siden invasionen 24. februar.
I juni begyndte russerne så aktivt at udstede russiske pas til Khersons befolkning, ligesom Kreml ifølge The Guardian planlægger at afholde en folkeafstemning i regionen til september.
En folkeafstemning, der blandt ukrainerne ikke er stor opbakning til.
- Du må huske, at der ikke var nogen snak om folkeafstemninger i Kherson tidligere. Ingen tænkte på det før krigen. Nu bliver det en folkeafstemning under tvang, som en af kilderne i Kherson, Kostyantyn, siger til The Guardian.
Kan blive et vendepunkt i krigen
Selvom The Guardian mandag kunne skrive, at visse russiske øverstkommanderende har forladt Kherson, er vi endnu ikke der, hvor russiske styrker må forlade deres poster i området og tage hjem til Rusland.
Det ved vi, fordi russerne fortsat kæmper i området, fortæller Anders Puck Nielsen.
Men "inden for de næste par uger" spår han, at de op mod 20.000 russiske soldater vil blive omringet og isoleret i Kherson på den vestlige side af Dnipro-floden på grund af den ukrainske strategi om at ramme vigtig infrastruktur.
- Konkret vil det jo nok betyde, at man vil se et større antal russiske krigsfanger, større tab og russere, som efterlader deres køretøjer eller må overgive sig.
Et "kæmpe skridt" for ukrainerne, hvis det lykkes, og et som kan blive afgørende for krigen, siger Anders Puck Nielsen.
- Det kan godt blive et vendepunkt, og det kan være utroligt svært at forudse, hvad der vil ske med den russiske hær efter sådan et nederlag.