Krigen i Ukraine

Frivillige bjærger lig ved fronten: - Russerne henter ikke deres døde

TV 2s hold i Ukraine har fulgt en gruppe frivillige, der er fast besluttet på at levere de døde i krigen i Ukraine tilbage til deres pårørende.

TV 2 ADVARER OM STÆRKE BILLEDER I ARTIKLEN.

Krigen i Ukraine har snart stået på i et halvt år, men der er ingen officielle tal for, hvor mange soldater der er blevet dræbt – hverken på ukrainsk eller på russisk side.

Begge parter betragter tabstallene som en militær hemmelighed.

De er desværre ikke i live, men nu kan de i det mindste blive begravet

Aleksej Jukov, frivillig i Den Sorte Tulipan

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium kan antallet af dræbte russiske soldater være så højt som 20.000. Den seneste officielle melding på ukrainske tabstal kom tilbage i juni måned, hvor det lød, at op mod 200 ukrainske soldater dagligt blev dræbt i krigen.

En stor del af de dræbte soldater bliver efterladt på slagmarken. Men det kæmper organisationen Den Sorte Tulipan for at lave om på.

- Det er vigtigt, at alle vender hjem

TV 2s hold i Ukraine, korrespondent Uffe Dreesen og fotograf Simon Borg har fulgt Aleksej Jukov og hans gruppe af frivillige i Den Sorte Tulipan.

De arbejder dagligt på at bjærge både russiske og ukrainske soldaters lig ved frontlinjen i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine.

- Det er vigtigt, at alle vender hjem fra en krig. De er desværre ikke i live, men nu kan de i det mindste blive begravet, siger Aleksej Jukov til TV 2.

Uffe Dreesen fortæller, at Den Sorte Tulipans lastbiler er forsynet med en kode, der stammer tilbage fra Sovjettiden. Tallet 200 på lastbilernes side og nummerplade fortæller, at de kører med ligene af faldne soldater.

- De fleste reagerer med sorg, når de ser vores biler. De ved, at vi kører med døde soldater, fortæller Aleksej Jukov.

Missionen er klar

Han og hans gruppe arbejder i områder, hvor missiler og raketnedslag er daglig kost, men for de frivillige i Den Sorte Tulipan er missionen klar.

Det gælder om at få identificeret de dræbte, så de pårørende får vished, og de faldne soldater kan få en værdig begravelse.

Selvom gruppen ikke skelner mellem russere eller ukrainere, når de samler lig på slagmarken, så undrer Aleksej Jukov sig alligevel over russernes forhold til deres faldne.

- De henter ikke deres døde. Vi er nødt til at tage hen i det kontrollerede territorium og bjærge dem. At de bare efterlader dem på den måde, er virkelig dårligt, siger han.

Afmagt og menneskelighed

Flere end 300 lig har Aleksej Jukov og de frivillige fra Den sorte Tulipan bjærget siden invasionen begyndte i februar.

Et forsøg på at vise menneskelighed midt i alt det umenneskelige.

- Vi bjærger ikke bare lig, men lig fra slagmarken. Med hver sin sorg, fortæller Aleksej Jukov til TV 2.

Ifølge Uffe Dreesen er det først og fremmest afmagt, der får de frivillige i Den Sorte Tulipan til at udføre det livsfarlige og ubehagelige arbejde.

- Og så føler de, at de trods alt kan yde et lille bidrag. De gør noget i en situation, hvor de fleste mennesker ville vælge at stikke af og gemme sig i en kælder. De føler et ansvar, fortæller Uffe Dreesen.

Det ukrainske og det russiske militær har flere gange udvekslet faldne soldater. Selve identificeringen af de døde soldater og arbejdet med at kontakte de pårørende er noget, myndighederne i de respektive lande tager sig af.