Udland

Verdensledere fordømmer angreb på Salman Rushdie

Også Salman Rushdies forfatterkolleger udtrykker forfærdelse over angrebet.

En lang række verdensledere og forfattere har fordømt angrebet på Salman Rushdie, der blev angrebet og stukket med kniv under en forelæsning i New York.

På de sociale medier udtrykker de forfærdelse og chok over knivstikkeriet, der har medført, at Salman Rushdie ligger i respirator og risikerer at miste et øje.

Blandt dem, der har reageret, er Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), den britiske premierminister, Boris Johsnon, og den franske præsident, Emmanuel Macron.

Mette Frederiksen kalder angrebet "forfærdeligt", mens Boris Johnson erklærer sig "rystet".

Emmanuel Macron beskriver hændelsen som et "kujonagtigt angreb begået af hadske og barbariske kræfter".

- Hans kamp er vores kamp, skriver præsidenten.

Den 75-årige indiskfødte britiske forfatter har kæmpet for ytringsfrihed og kunstnerisk frihed, siden han i 1988 udgav sit mest kendte værk 'De sataniske vers' i 1988. Bogen vakte vrede blandt en del muslimer i store dele af verden.

Året efter udstedte det iranske præstestyre en fatwa mod Rushdie på grund af bogen, som styret fandt blasfemisk.

Forfatterkolleger i sorg

Også Salman Rushdies forfatterkolleger udtrykker forfærdelse over angrebet.

Blandt andre forfatteren bag den internationale bestseller 'Drageløberen', Khaled Hosseini, 'Harry Potter'-forfatter J.K. Rowling og gyserforfatteren Steven King.

Salman Rushdie har levet med personbeskyttelse siden 1980'erne, hvor fatwaen mod ham blev udstedt af præstestyret i Iran. Men det har været forbundet med stor risiko at oversætte 'De sataniske vers' rundt om i verden.

Den norske forelægger William Nygaard, der udgav den norske version af bogen, blev skudt foran sit hjem i Oslo i 1993.

Hitoshi Igarashi, som oversatte værket til japansk, blev stukket ihjel på sin arbejdsplads på Tsukuba University i Tokyo i 1991, og samme år blev bogens italienske oversætter, Ettore Capriolo, overfaldet og stukket med kniv i Milano.