Rusland invaderer Ukraine

Rusland advarer USA om diplomatisk "point of no return"

Lige nu er der fire lande på USAs liste over lande, der støtter terror: Cuba, Syrien, Nordkorea og Iran. Presset vokser for at udvide den med Rusland.

Rusland har advaret USA om, at en potentiel placering af landet på det amerikanske udenrigsministeriums liste over lande med statsunderstøttet terrorisme kan være et diplomatisk "point of no return" og udløse et totalt sammenbrud af forholdet mellem de to lande.

Det skriver The Guardian.

Statssponseret terrorisme dækker over tilfælde, hvor en stat støtter terrorhandlinger.

Amerikanerne bliver mere og mere en direkte part i konflikten

Alexander Darchiev, direktør for det russiske udenrigsministeriums nordamerikanske afdeling.

Men udpeger USA Rusland til at være det, vil det ikke være omkostningsfrit, lyder det fra Alexander Darchiev, der er direktør for det russiske udenrigsministeriums nordamerikanske afdeling.

- Hvis det bliver vedtaget, vil det betyde, at Washington overskrider en grænse. Det vil have den alvorligste konsekvens på de bilaterale diplomatiske forbindelser, siger Darchiev ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Pres på blinken vokser

For at et land kan tilføjes til den amerikanske liste, skal udenrigsministeren kunne godtgøre, at landets regering "gentagne gange har ydet støtte til handlinger af international terrorisme."

Forslaget om at tilføje Rusland til listen blev allerede luftet tilbage i april, hvor blandt andet den republikanske senator Lindsey Graham opfordrede den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken til at sætte Rusland på listen. Ved samme lejlighed udtrykte Lindsey Graham undren over, hvorfor det endnu ikke var sket.

Udenrigsministeren anerkendte efterfølgende, at Rusland på mange træk kvalificeret sig til at være på listen.

- For mig er der ingen tvivl om, at russerne terroriserer det ukrainske folk. Men spørgsmålet er - og det er noget, som advokaterne ser på lige nu - om vi er sikre på, at vi rent faktisk opfylder de lovbestemte krav til en sådan udpegelse, svarede Blinken ifølge Wall Street Journal.

Også Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, har opfordret Blinken til at sætte Rusland på listen.

- Jeg har været fortaler for det i mindst fire måneder, sagde hun ifølge Politico.

Senest har Lindsey Graham allieret sig med sin demokratiske kollega Richard Blumenthal og presset på for, at Biden-administrationen udpeger Rusland som et land, der understøtter terror.

7. august sagde Graham og Blumenthal til CNN, at de ville presse Kongressen til at vedtage et lovforslag, der tilføjer Rusland til listen, "uanset om loven havde præsident Joe Bidens støtte eller ej."

Spreder sig som ringe i vandet

Udpegningen af Rusland vil medføre en række sanktioner, herunder restriktioner på bistand fra udlandet og forbud mod eksport af våben.

Det kommer oven i de sanktioner, som USA og dets allierede allerede har pålagt Rusland siden invasionen af Ukraine i februar. En udpegning vil også give Rusland mulighed for at blive sagsøgt ved amerikanske domstole.

Ifølge Jason Blazakis, der er professor ved Middlebury Institute of International Studies i Monterey, er der også er anden, og mindst ligeså væsentlig konsekvens af at tilføje Rusland til listen. Og den rækker ud over Ruslands grænser.

- Tilføjelsen af ​​Rusland vil få konsekvenser for enhver regering, der fortsat er engageret i handel med Rusland - især med våben.

Blazakis understreger, at det især er på grund af de komplicerede relationer til andre lande, at listen sjældent udvides.

Alligevel mener han - netop af den grund - at Rusland bør tilføjes til listen.

- Den amerikanske regering burde ønske at komplicere alle aspekter af et andet lands forhold til Rusland, siger Blazakis.

På den anden side kan de sekundære sanktioner, ifølge modstanderne af at udpege Rusland som terrorstøtte, gøre, at samhandlen begrænses, så de globale priser på korn og andre væsentlige varer presses op.

- Amerikanerne bliver mere og mere en part i konflikten

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj og udenrigsminister Dmytro Kuleba har også opfordret USA til at sætte Rusland på listen.

Men vælger amerikanerne at udvide listen over terrorlande, vil det gøre voldsom skade på forholdet mellem Rusland og USA, lyder det altså fra Alexander Darchiev.

Ifølge ham er "den amerikanske side blevet advaret."

- Vi advarer amerikanerne om de skadelige konsekvenser af sådanne handlinger, som permanent vil skade de bilaterale forbindelser, hvilket hverken er i deres eller i vores interesse. Amerikanerne bliver mere og mere en direkte part i konflikten, siger han

Lige nu er der fire andre lande på USAs liste over lande med statsunderstøttet terrorisme: Cuba, Syrien, Nordkorea og Iran.

Tidligere har også Irak, Libyen, Sudan og Sydyemen været på listen.