Udland

Salman Rushdie stukket ned under forelæsning i New York

Forfatteren var i live, da han blev fløjet til hospitalet. Ifølge det lokale politi er Salman Rushdie stukket i halsregionen.

Forfatteren Salman Rushdie ligger natten til lørdag dansk tid stadig på operationsbordet, efter han tidligere på dagen var udsat for et knivangreb.

Den 75-årige britisk-indiske mand blev overfaldet af en gerningsmand, da han skulle på scenen ved en forelæsning på et uddannelsescenter i Chautauqay i delstaten New York, USA.

Hans tilstand er uvis, men ifølge den lokale guvernør, Kathy Hochul, var Rushdie i live, da han blev fløjet til hospitalet i en helikopter.

Det lokale politi har identificeret gerningsmanden som den 24-årige Hadi Matar fra Fairview New Jersey.

Mand stormede scene

Angrebet på Salman Rushdie skete fredag omkring klokken 11 lokal tid, hvilket svarer til klokken 17 dansk tid.

En reporter fra nyhedsbureauet AP så en mand storme scenen og angribe Salman Rushdie, mens han blev introduceret.

Politiet i New York oplyser, at den 75-årige Salman Rushdie blev stukket både i halsregionen og på kroppen.

Han blev efterfølgende fløjet til det lokale hospital University of Pittsburgh Medical Center.

Video: TV 2 Danmark

Personen, der skulle interviewe Salman Rushdie på scenen, blev også angrebet, men han har kun fået mindre skader i hovedet.

Gerningsmanden er varetægtsfængslet, lyder det fra det lokale politi.

I en video kan man se gerningsmanden blive ført ind i en politibil af nogle politibetjente i New York efter at have stukket Salman Rushdie. Video: John Hiep Anh Nguyen

Stukket op til 15 gange

Billeder fra foredragssalen i New York viste kort efter angrebet Rushdie liggende på scenen.

Ifølge mediet Daily Mail kunne der også ses blodstænk ved scenen.

AP har talt med et øjenvidne, som fortæller, at Salman Rushdie blev stukket mellem 10 til 15 gange og faldt til jorden. Øjenvidnet mener, at angrebet varede omkring 20 sekunder.

- Manden løb op på scenen og angreb hr. Rushdie. Først tænkte jeg - hvad sker der? - men så blev det helt klart på få sekunder, at han var blevet slået, siger Rabbi Charles Savenor.

Havde puls på scenen

Lægen Rita Landman, der var til stede under hændelsen, fortæller til The New York Times, at hun hjalp med at behandle Rushdie efter knivstikkeriet.

Ifølge hende havde Salman Rushdie pådraget sig adskillige knivstik, herunder et i højre side af halsen.

Hun tilføjer, at der var dannet en blodpøl under hans krop på scenen. Rushdie modtog ikke livreddende behandling på daværende tidspunkt, lyder det.

- Folk sagde: "Han har en puls, han har en puls, han har en puls", fortæller hun til mediet ifølge BBC.

Roman udløste fatwa

Rushdies roman 'De Sataniske Vers' har været forbudt i Iran siden 1988, da mange muslimer anser den for at være blasfemisk.

Bogen udløste året efter en fatwa mod den kontroversielle forfatter.

Irans afdøde, religiøse leder ayatollah Ruhollah Khomeini udstedte i 1989 en dødsdom mod Salman Rushdie. Her blev der udlovet en dusør på over 3 millioner dollars, svarende til knap 22 millioner danske kroner, til enhver, der tog livet af Rushdie.

Irans regering har for længst taget afstand fra Khomeinis dekret, men modstanden til Rushdie er fortsat, skriver AP.

I 2012 hævede en semi-officiel iransk religiøs fond dusøren for Rushdie til 3,3 millioner dollars. På daværende tidspunkt afviste Salman Rushdie truslen og sagde, at der "ingen beviser" var for, at folk var interesserede i dusøren.