Udland

Prisstigninger får butikskæder til at slukke og skære ned

Flere store butikskæder skærer ned på belysningen og overvejer at gøre åbningstiderne kortere.

Butikkerne presses af de stigende energipriser, der relateres til krigen i Ukraine.

For at gøre sig mindre afhængige af gasforsyningerne skærer flere af de store butikskæder nu ned på energiforbruget. Samtidig overvejer flere af dem desuden at reducere åbningstiderne.

Det skriver Reuters.

Flere på sparevognen

I Østrig har dagligvarekæden SPAR valgt at reducere belysning på både udearealer og butiksskilte.

Kæden har over 1500 butikker i Østrig med et samlet butiksareal på over 1,2 millioner kvadratmeter. Et kæmpe areal, svarende til lige over 180 fodboldbaner.

SPAR vil med det reducerede energiforbrug spare 1 million kilowatt timer årligt. De oplyser dog ikke, hvor mange penge det svarer til.

Den franske butikskæde Leclerc overvejer også at hoppe med på sparevognen.

Dagligvarekæden er Frankrigs største og overvejer nu at reducere åbningstiderne for at undgå strømafbrydelser.

Spares og skæres ned

Udmeldingen fra Leclerc kom få dage efter, at den franske supermarkedskæde Carrefour underskrev en aftale med energidistrubitøren RTE.

Aftalen hedder ”EcoWatt Charter”, og målet er at reducere energiforbruget i butikkerne i perioder med ekstra høj efterspørgsel.

Rettes blikket i stedet mod Belgien, arbejder butikskæderne Colruyt og Ahold på at sænke energiforbruget. Begge kæder har forbedret sin afskærmning af frysere og kølere i butikkerne og sparet på de oplyste butiksskilte.

Ahold overvejer, ligesom flere af de andre kæder, at holde kortere tid åbent.

Intet tiltag herhjemme

Herhjemme har SPAR allerede en række tiltag til energioptimering af butikkerne, men for nu er der ingen konkrete spareinitiativer.

- Det er et interessant initiativ, og vi tager altid gerne inspiration til os fra vores kolleger, men for nuværende er der ikke planer om at reducere belysningen i vores butikker, skriver SPAR i en mail til TV 2.