Rusland invaderer Ukraine

Flere lande vil have indrejseforbud fra Rusland – på russisk tv trækker de igen nazikortet

69 procent af den russiske befolkning er aldrig rejst ud af landet. Alligevel fylder visumspørgsmålet i medierne.

En gåtur langs Champs-Élysées, en kølig drink i skyggen på Spaniens solkyst, eller måske bare en kort shoppingtur i Finland.

Mens en historisk landkrig raser på europæisk jord med Rusland som aggressoren, så har landets borgere stadig tæt på frit slag til at nyde Europas seværdigheder, og alt det, der ikke er på de russiske hylder.

Men de russiske friheder ser dog ud til at lide knæk.

Som det sidste af de baltiske lande – og nu i alt fem EU-lande – vil Estland udelukke de fleste russiske statsborgere fra at kunne rejse ind i landet.

Siden Rusland påbegyndte sin invasion af Ukraine 24. februar har russiske fly fået flyveforbud i europæisk luftrum. Noget, der har fået den decimerede russiske turisme til at søge mod de landfaste grænseovergange.

På russisk tv taler de om jødestjerner

Og noget tyder på, at idéen om at begrænse den russiske turisme i EU yderligere rammer et ømt punkt.

Et punkt, der har fået lov til at fylde i de russiske medier de seneste dage, forklarer Yevgeniy Golovchenko, postdoc på Københavns Universitet med fokus på det russiske mediebillede.

- Det har ramt en nerve, og det har gjort flere kommentatorer på tv både rasende og kede af det, siger han til TV 2.

En, der både var rasende og ked af det, var den politiske kommentator Igor Korotchenko, der torsdag på russisk stats-tv's Kanal 1 skruede gevaldigt op for retorikken, da han – som flere russere ynder – sammenlignede situationen for russere med jødeforfølgelsen under Anden Verdenskrig.

- I dag er vi pariaer, der kun mangler de gule stjerner. Baseret på den igangværende filtrering i forhold til hvem, der bliver lukket ind og hvem, der ikke får lov til at besøge bestemte steder i Europa, bliver russere ikke lukket ind.

At en rejsebegrænsning til EU-lande rammer et ømt punkt kan også aflæses i tallene for de russiske ansøgninger til Schengenlande.

I 2019 blev der til sammenlignet udstedt mere end 4,1 millioner visa. Og Rusland de seneste ti år har været landet med flest visumansøgninger til Schengenlande. De seneste to år har tallene dog været langt lavere grundet coronapandemien.

EU-løsning vil sende stærkt signal

Et af de lande, der kan mærke, at den russiske rejseaktivitet er blevet landbaseret, er Finland.

Med sin 1300 kilometer lange grænse til Rusland er flere finske byer blevet velbesøgt af russiske dagsturister, mens lufthavne i Helsinki og Lappeenranta er blevet et nemt adgangspunkt, for de russere, der på helt legal vis vil flyve til et Schengenland.

Her arrangerer russiske firmaer nu bilture fra Ruslands næststørste by, Sankt Petersborg, til de to lufthavne, der har afgange til mange store europæiske byer. Ifølge EU's Schengen-visumregler skal rejsende ansøge om visum fra det land, der vil være det første indgangssted.

Finland har også meldt sig i koret af lande, der gerne vil have en fælles EU-løsning for et visumforbud for russiske rejsende.

Landets udenrigsminister, Pekka Haavisto, bekræftede i sidste uge, at regeringen planlægger at stramme visumreglerne for russiske statsborgere, og ministeren vil rejse spørgsmålet under et EU-udenrigsministermøde, der er planlagt til slutningen af ​​denne måned.

Skulle der på et tidspunkt være enighed blandt de 27 lande, vil det ifølge seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel også være et markant skridt.

- Det vil sende et meget stærkt signal og lukke de smuthuller, som fortsat vil være der. Det vil sende et meget klart signal til russerne, siger han til TV 2.

Taler ind i Putins fortælling om russofobi

Mens signalværdien i sig selv vil være til at tage og føle på, vil et forbud formentlig påvirke de færreste russere.

På russiske Kanal 1 kunne de torsdag aften efter sammenligningen med jøder og nazister også fortælle, at et muligt forbud ikke vil være så slemt endda.

For ifølge en meningsmåling har 69 procent af Ruslands 140 millioner store befolkning aldrig forladt Rusland.

Og et forbud vil tale direkte ind i den russiske præsident, Vladimir Putins. retorik, forklarer Yevgeniy Golovchenko fra Københavns Universitet.

- Putin har gjort sig umage med at fortælle russerne, hvordan Vesten forsøger at isolere russerne fra omverdenen, men at det ikke vil lykkes, siger han.

Flemming Splidsboel peger også på, at et eventuelt forbud kun vil forværre russernes opfattelse af EU.

- Russiske kommentatorer advarer om, at det her vil spille lige ind i Putins fortælling om Vesten, som ikke ønsker, at det går godt for Rusland, og er drevet af russofobi, ligesom det sker i Ukraine, siger Flemming Splidsboel.

Tyskland: - Ikke russernes krig

Mens flere EU-lande løbende tilslutter sig et forbud mod russiske visa, så er unionens største land knap så håndfast over for de russiske turister.

Torsdag meddelte den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, nemlig, at:

- Denne krig er Putins krig.

- EU's sanktioner bør rettes mod præsident Putin og dem, der er ansvarlige for krigen mod Ukraine, sagde han.

Sammen med finnerne opfordrede den estiske premierminister, Kaja Kallas, allerede tidligere på måneden Schengen-landene til at holde russerne ude af Europa.

- Stop med at udstede visa til russere. At besøge Europa er et privilegie, ikke en menneskerettighed, lød det kontante budskab.