Ukrainsk forsvarsminister til TV 2: - Vi er ved at ændre verden

Danmark er i front, når det kommer til at hjælpe det ukrainske forsvar, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) under donorkonference.

Alt imens krigen raser i Ukraine, fortsætter vestlige lande med at hjælpe ukrainerne med økonomiske donationer og våben.

På en donorkonference i København torsdag lød det fra den danske regering, at den vil donere yderligere 820 millioner kroner til at styrke det ukrainske forsvar.

I alt blev der indsamlet omkring 11 milliarder danske kroner til Ukraine i forbindelse med donorkonferencen pĂĄ Christiansborg.

Pengene skal blandt andet gå til at sikre øget våbenproduktion i Europa, så ukrainerne på sigt kan modtage flere våben fra de vestlige lande.

Og Danmark er i front, når det kommer til at hjælpe det ukrainske forsvar, lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov (S).

- Vi leverer, og er i gang med at organisere flere leverancer. Hele formålet med vores konference her er at forstærke støtten til Ukraine. Så det glæder mig, at mine kolleger er her, siger Morten Bødskov til TV 2.

Ny alliance og tungere vĂĄben

Den ukrainske forsvarsminister, Oleksii Reznikov, sagde forud for konferencen i København til TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede, at Ukraine har behov for en ny alliance og tungere våben for at vinde krigen i Ukraine.

- Det her møde drejer sig ikke kun om et behov for samarbejde. Det er vores venner, der viser lederskab, og der bliver skabt en ny konstruktion, en ny alliance, fordi vi er ved at ændre verden, og jeg håber, at verden følgelig vil få en ny sikkerhedsstruktur, lyder det fra den ukrainske minister.

I har brug for mange flere våben og mange nye soldater, som skal trænes. Er det også, hvad du håber at få med herfra?

- Helt sikkert. Det vil vi også drøfte på denne konference. Træningskurser og -programmer, reparationsprogrammer og nye leverancer, også af præcise, tunge og meget effektive våben, siger forsvarsministeren til TV 2.

Netop flere tunge præcisionsvåben er Storbritannien klar til at levere til Ukraine. Det lover den britiske forsvarsminister, Ben Wallace.

- I dag vil vi fordoble antallet af vores M270-raketsystem, der svarer til det amerikanske HIMARS-system, sammen med en masse ammunition. Det drejer sig om langtrækkende gps-styrede missiler, siger Ben Wallace til TV 2.

Med en rækkevidde på omkring 85 kilometer kan HIMARS-missilerne ramme de russiske stillinger, uden russerne kan slå tilbage, da deres missilsystemer har en kortere rækkevidde. Derfor har militæreksperter kaldt HIMARS-systemerne for "en gamechanger" i krigen.

Tilfreds ukrainsk minister

Udover træningsprogrammer og våbenleverancer blev der også diskuteret minerydning på konferencen i Danmark. Her vil Island have den ledende rolle i forberedelsen af en minerydningsmission.

Desuden har flere lande som Polen og Slovakiet meddelt på konferencen, at de vil øge deres produktion af militært udstyr.

Den ukrainske forsvarsminister sagde på et pressemøde torsdag eftermiddag, at han er "glad for konferencen og resultatet".

I forhold til hvad Ukraine præcist ønsker at få for pengene, lyder det, at landene "kender listen over ønsker".

- De vil beslutte, hvem der er klar til at levere hvad til Ukraine med disse penge (de 11 milliarder kroner, red.), sagde forsvarsminister Reznikov.

- Ukraines kamp er vores kamp

På pressemødet pointerede ministrene flere gang vigtigheden i at hjælpe Ukraine mod Rusland.

- Ukraines kamp er vores kamp. Vi står sammen, og vi står sammen med Ukraine, lød det fra Morten Bødskov.

Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace, slog fast, at "Rusland er begyndt at fejle pĂĄ mange omrĂĄder" i krigen.

Han forklarede, at russerne flere gange har "modificeret" målet for invasionen og nu kun fokuserer på steder i det sydlige og østlige Ukraine.

Parterne på donorkonferencen skal efter planen holde et opfølgende virtuelt møde i september.