Krigen i Ukraine

Ukraine håner russiske turister i video

Ukrainsk ministerium gør grin med russiske turister, som måtte flygte efter eksplosioner på luftbase på Krim.

I en propagandavideo på Twitter gør det ukrainske forsvarsministerium grin med russiske turister, som har valgt at holde deres sommerferie på den besatte halvø Krim.

Det sker, efter at en russisk luftbase tidligere på ugen blev ramt af flere store eksplosioner, som ifølge nye satellitbilleder ødelagde adskillige russiske fly.

I videoen ser man blandt andet, hvad der formentlig er russiske badeturister, som flygter, da eksplosionerne rammer den nærliggende luftbase.

Med sangen 'Cruel Summer' – grusom sommer – som underlægning fortæller det ukrainske forsvarsministerium, hvordan de russiske turister kunne have valgt alle mulige andre feriedestinationer end lige netop Krim.

- Krim er Ukraine, slutter videoen med at fastslå.

Mystik omkring eksplosioner

Der har været stor mystik om, hvad der forårsagede eksplosionerne på den russiske base. Allerede tirsdag skrev det ukrainske forsvarsministerium i en opdatering på Facebook, at man ikke kendte årsagen til eksplosionerne.

Rusland hævder, at eksplosionen skyldtes en ulykke, der førte til detonation af et ammunitionsdepot og understreger, at luftbasen ikke er blevet angrebet.

De nye satellitbilleder peger dog i retning af muligheden for et målrettet angreb, skriver BBC.

Billederne fra det USA-baserede firma Planet Labs viser flere nedbrændte områder på basen.

Basens landingsbaner lader til at være intakte, mens otte fly ser ud til at være beskadiget eller ødelagte. Derudover ses flere kratere tydeligt.

Ifølge Ukraines luftvåben blev omkring 12 russiske kampfly ødelagt i eksplosionerne, mens Rusland fastholder, at ingen fly på basen blev beskadiget.

Rusland har advaret om dommedag

Ifølge BBC er det endnu uklart, hvordan den russiske luftbase blev beskadiget eller af hvad.

Storbritanniens forsvarsminister, Bel Wallace, har antydet, at et angreb er mere sandsynligt end en ulykke. Det skyldes blandt andet, at der var tale om mindst to separate eksplosioner. Wallace forsvarer samtidig Ukraines ret til at angribe Krim-halvøen.

- Det er helt legitimt for Ukraine at tage dødelig magtanvendelse i brug, hvis det er nødvendigt for at genvinde ikke alene sit territorium, men også skubbe fjenden tilbage, siger han til BBC.

Saky-basen før angrebet.
Saky-basen efter angrebet.

I juli advarede den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev om, at "dommedag vil komme", hvis Ukraine angriber Krim.

Rusland besatte Krim i 2014 under store protester fra det internationale samfund. Krim-halvøen har et styre, der er loyalt over for regeringen i Moskva.