Udland

Trump i modvind efter FBI-aktion – og han er selv ude om det, siger Steinmetz

FBI gennemsøgte natten til tirsdag Trumps hjem som led i en efterforskning af klassificerede dokumenter.

USA's justitsminister Merrick Garland vil have offentliggjort den ransagningskendelse, der tidligere på ugen førte til, at forhenværende præsident Donald Trumps hjem blev ransaget.

Det fortalte justitsministeren torsdag aften på et pressemøde.

Garland sagde videre, at han personligt havde godkendt ransagningen af Trumps hjem Mar-a-Lago i Florida.

FBI gennemsøgte natten til tirsdag Trumps hjem som led i en efterforskning af klassificerede dokumenter, som Donald Trump tog med hjem, da han forlod præsidentembedet.

Steinmetz: Trump er selv ude om det

Ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, har Donald Trump skabt så stor offentlig interesse for sagen, og ifølge justitsministeriet spredt så mange usandheder om, hvad der skete ved ransagningen i Mar-a-Lago, at de er nødt til at slå tilbage mod den tidligere præsident.

- Budskabet til Trump er: Hvis du vil have en kamp om sandheden, så lad os tage den. Trump er selv ude om, at justitsministeren nu vil have offentliggjort kendelsen, men det skyldes, at Trump har skabt så meget postyr, siger Jesper Steinmetz.

Det ville ellers være let for Trump at offentliggøre kendelsen, og hvad FBI tog med fra Trumps hjem påpeger USA-korrespondenten.

Den tidligere præsident fik udleveret en inventarliste, der gennemgår, hvad der blev beslaglagt samt ransagningskendelse.

Imidlertid er der risiko for, at Trumps version af sagen svækkes markant, hvis offentligheden får indblik i, hvad der skete på FBI-missionen natten til tirsdag.

- Det kommer til at ryste Trumps udlægning, for så vil han have noget sværere ved at udlægge ransagningen som et bevis for, at det er Demokraterne, der vil have ham ned med nakken, siger Jesper Steinmetz.

Breve og fortrolige dokumenter

I februar skrev Donald Trump i en erklæring ifølge Reuters, at det var korrekt, at han havde taget 15 kasser med dokumenter med hjem til sig selv.

I samme ombæring sagde han, at de efterfølgende var blevet udleveret til Nationalarkivet.

The Washington Post har tidligere skrevet, at de 15 flyttekasser var fulde af breve, notater og i nogle tilfælde fortrolige dokumenter, herunder breve til og fra Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Trumps håndtering af dokumenterne kan være i strid med den såkaldte Presidential Records Act. Den siger, at diverse former for kommunikation, der går til og fra præsidenten i embedsmedfør, skal gemmes.

- Mørke tider for vores land

Trump kommenterede natten til tirsdag ransagningen på sit eget sociale medie, Truth Social.

- Det er mørke tider for vores land, hvor mit smukke hjem, Mar-a-Lago, belejres, ransages og besættes af en stor gruppe FBI-agenter. Dette er aldrig før sket for en præsident i USA, skriver Trump.

Trump kalder ransagningen for "et angreb fra de radikale, venstreorienterede demokrater, som for alt i verden ikke vil have, at jeg stiller op til præsidentvalget i 2024".

Trump var ifølge eget udsagn ikke varslet om ransagningen på forhånd.

- De brød endda ind i mit pengeskab! skriver Trump, som samtidig spørger, hvad forskellen er på dette og Watergate.

Watergate-skandalen førte til den republikanske præsident Richard Nixons tilbagetræden i 1974 efter et indbrud i Det Demokratisk Partis nationale kontor i bygningen Watergate i Washington D.C.