Krigen i Ukraine

Borgmester vil skabe et "nyt København" i krigshærget by

Den ukrainske havneby, som Danmark har lovet at hjælpe med at genopbygge, ser et stort potentiale for begge parter i et samarbejde.

Over de seneste måneder har den ukrainske by Mykolajiv på næsten daglig basis været under beskydning, og store dele af byen er blevet ødelagt.

Derfor får byen brug for hjælp – og her kommer Danmark til at spille en vigtig rolle.

Danmark har nemlig sagt ja til opgaven om at hjælpe med at genopbygge havnebyen ved Sortehavet, når bombardementerne stopper.

Borgmester Oleksandr Sjenkevytj fortæller til TV 2, at ukrainerne ser Danmark som den perfekte samarbejdspartner. Ukrainerne har nemlig kigget mod nord for at hente inspiration.

- Vi ser Mykolajiv som det "nye København" i fremtiden, siger han.

Ikke bare spild af penge

Borgmesteren tror, at den ukrainske by og Danmark i fremtiden kan samarbejde om indsamling af affald, genbrug, bortskaffelsessystemer og it-teknologier.

Han siger, at han ikke har brug for penge, men at han har brug for projekter. Som eksempel nævner han opførelsen af et forbrændingsanlæg, som kan producere energi og varme, men som ville kunne være på danske hænder.

- For Danmark er det ikke bare spild af penge, det er en forretningsmulighed for jer, siger Oleksandr Sjenkevytj.

Interesseorganisationen Green Power Denmark er allerede en del af et partnerskab, der skal bidrage til genopbygningen af den ødelagte by.

Og det grønne er en central del af genopbygningen, forklarer Taras Byk, medstifter af Mykolajivs genopbygnings- og udviklingsagentur, der håndterer samarbejdet med Danmark.

- Vi ser udviklingen af Mykolajiv som en grøn by, så Danmarks erfaringer bliver væsentlige, siger han til TV 2.

Vil trække på København

Med henvisning til Mykolajivs placering ved Sortehavet peger ukrainerne også på et muligt forretningssamarbejde med udgangspunkt i shipping og import. Før krigen håndterede byen omkring 40 procent af landets eksport.

- Efter krigen vil Ukraine have et behov for offentlig transport og byggematerialer. Det kan blive bragt til landet ad søvejen til Mykolajiv. Det åbner et marked, siger borgmesteren Oleksandr Sjenkevytj.

Et andet mål for ukrainerne er at få genrejst skibsbyggeriet i Mykolajiv, da det historisk set har været en stor del af byen, hvilket præsident Volodymyr Zelenskyj også påpegede i sin appel om at få Danmarks hjælp til genopbygningen.

Men hvilke områder, der skal prioriteres for at trække forretning til byen, vil man tage danskerne med på råd om.

- Vi ønsker at tage erfaringen fra København og genopbygge i den retning, siger Taras Byk til TV 2.

Akutte behov

Her er der dog tale om projekter på den længere bane.

Ukrainerne taler lige nu om et arbejde i to spor – det langsigtede og det akutte.

Mykolajiv huser normalt 500.000 mennesker og er lidt mindre end København. Men russernes vedvarende angreb har fået adskillige borgere til at forlade byen, så der nu er cirka 230.000 tilbage.

- Vi taler ikke om den fuldstændige genopbygning af byen nu, men om dens bevarelse, understreger borgmester Oleksandr Sjenkevytj.

Med det mener han, at det afgørende i første omgang bliver at sikre, at der er en by at vende hjem til.

Som TV 2 tidligere på måneden kunne fortælle, er det mest akutte problem, at der i mange af Mykolajivs bygninger ikke længere er vand- og varmeforsyning.

Også her kan Danmark hjælpe.

Hjælp til vandrensning

Efter at russerne i april ramte den rørledning, som forsynede byen med vand, har myndighederne etableret en alternativ vandforsyning.

Men det eksisterende rensningssystem ikke er i stand til at rense vandet, der derfor kun kan bruges til gøremål i hjemmet, men ikke som drikkevand.

Indbyggerne må derfor hente vand i flasker ved myndighedernes biler.

- Men vinteren er på vej, og folk vil ikke længere kunne stå i lange køer i kulden, og desuden vil vandet i bilerne simpelthen fryse til is, siger borgmester Sjenkevytj.

Med Danmarks hjælp vil han derfor installere 100 små vandrensnings-systemer rundt om i byen. De skal være ved skoler, hospitaler og andre institutioner, hvor folk skal kunne hente rent vand.

Vinteren udgør også et problem i forhold til den manglende varmeforsyning. På grund af bombardementerne er mange bygninger uden vinduer, og de skal lukkes til for at kunne holde på varmen.

- Her og nu taler vi ikke om vinduer, men om krydsfiner, skum og så videre, så man kan lukke hullerne, så husene ikke bliver dækket af fugt i løbet af vinteren. Folk skal kunne komme tilbage til dem, siger borgmesteren.

Planlægger rejse til København

Der er fortsat ikke mange detaljer på plads om samarbejdet mellem Danmark og Mykolajiv.

Ukrainerne skal nu fremlægge planer for de fremtidige projekter og regne på, hvor mange penge, de har brug for.

- Det er ikke sådan, at Danmark bare leverer pengene, og så beslutter vi, hvad vi gør med dem. Vi skal først skabe projekterne, og så regner vi på finansieringen, siger Taras Byk.

Danmark har i første omgang afsat 100 millioner kroner til en genopbygningen af byen. Og ifølge udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) vil det beløb stige.

Senere i august har Mykolajivs borgmester planer om at rejse til København for at underskrive et memorandum med det danske udenrigsministerium. Baseret på dette dokument vil ukrainerne sammen med de danske myndigheder skabe en plan for at genoprette byen.