Krigen i Ukraine

Ruslands ambassadør anklager Danmark for at "udsætte freden"

Fra russisk side er der utilfredshed med Danmarks beslutning om at træne ukrainske soldater i Storbritannien.

Det vækker ikke just begejstring på den russiske ambassade i København, at 130 instruktører fra det danske forsvar skal være med til at træne ukrainske soldater.

I et skriftligt svar til TV 2 skriver Ruslands ambassadør, Vladimir Barbin, blandt andet:

- Den danske regerings beslutning om at træne og uddanne de ukrainske soldater samt tidlige beskeder om våbenbistand til Ukraine udsætter freden.

- I stedet for at opfordre Ukraine til at slutte konflikten gennem forhandlinger, satser Danmark på Kyivs militære sejr.

En farlig illusion

Den russiske ambassade kalder den danske beslutning for ”en farlig illusion, der blot vil føre til en yderligere eskalering af konflikten og uundgåelige nye tab for Ukraine”.

- Kyiv, der utrætteligt beder NATO-landene om militær bistand, er interesseret i at trække dem direkte ind i konflikten i Ukraine (…) I Danmark foretrækker man at lukke øjnene for sådanne risici, hedder det i svaret fra den russiske ambassade.

Tidligere onsdag kom det frem, at Danmark i løbet af kort tid vil sende 130 instruktører til Storbritannien, hvor de skal være med til at træne de ukrainske soldater.

Danmark vil afsætte 100 millioner kroner til træningsindsatsen, der skal støtte Ukraine i krigen mod Rusland.

De 130 danske soldater bliver tilknyttet et britisk-ledet projekt og skal i første omgang ikke træne ukrainerne herhjemme. Men Forsvarsministeriet oplyser, at Danmark har tilbudt, at ukrainske soldater også kan modtage træning på dansk jord.

Britisk ros til Danmark

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, glæder sig over, at Danmark i første omgang vil være med til at træne de ukrainske soldater i Storbritannien.

Det siger han på et pressemøde onsdag eftermiddag i København sammen med den danske forsvarsminister, Morten Bødskov (S), og deres ukrainske kollega, Oleksij Reznikov.

- Vi har forpligtet os til at træne op imod 10.000 ukrainske soldater i Storbritannien, og det glæder mig, at Danmark vil deltage i det projekt, siger Ben Wallace.

De tre ministre holdt pressemøde forud for en donorkonference til fordel for Ukraine, der foregår i København torsdag.