Krigen i Ukraine

Ingen fred før Krim er tilbage på ukrainske hænder, siger Zelenskyj

Udmeldingen kommer efter, at der tirsdag var adskillige eksplosioner på en russisk luftbase på den besatte Krim-halvø.

Der bliver ikke fred i Ukraine, før Krim-halvøen er tilbage på ukrainske hænder.

Sådan lyder det nu i en videotale fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Denne russiske krig imod Ukraine og imod hele det frie Europa begyndte med Krim, og den vil ende med Krim. Med befrielsen. Lige nu er det umuligt at sige, hvornår det vil ske. Men vi samler hele tiden de nødvendige komponenter til befrielsen af Krim, siger præsident Zelenskyj.

Mystik omkring eksplosioner

Udmeldingen kommer efter, at der tirsdag var adskillige eksplosioner på en russisk luftbase på netop den besatte Krim-halvø.

Rusland hævder, at fem personer blev kvæstet, mens én person mistede livet.

Rusland siger, at eksplosionen skyldes en detonation af et ammunitionsdepot på luftbasen og understreger, at de ikke er blevet angrebet.

Tirsdag skrev det ukrainske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters i en opdatering på Facebook, at man ikke kendte årsagen til eksplosionerne.

Ifølge journalist Martin Selsøe Sørensen fra TV 2s udlandsredaktion er det stadig et stort mysterium, hvad der forårsagede eksplosionerne på luftbasen på Krim, der ligger mindst 200 kilometer bag frontlinjen på russisk-kontrolleret område.

- Det bliver insinueret fra nogle ukrainske talspersoner, at man har bygget noget, der kan flyve så langt. Der bliver også spekuleret i, at ukrainske droner kan have dumpet noget over den russiske luftbase. Endelig er der den mulighed, at der rent faktisk er tale om en ulykke, som russerne hævder, siger Martin Selsøe Sørensen, og tilføjer:

- En ukrainsk kilde siger til Washington Post, at det er deres specialstyrker, der står bag et angreb. Det kan vi ikke bekræfte, men nogle videoer af eksplosionerne viser sprængninger, der tilsyneladende er nøje koordinerede. Det kan understøtte den forklaring.

Ukrainere håber et vendepunkt

Billeder på de sociale medier viser omfattende ødelæggelser efter eksplosionerne på Krim.

Det seneste døgns udvikling på Krim-halvøen er blevet fulgt med stor opmærksom i den ukrainske befolkning.

Det fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, som befinder sig i Ukraine.

- Det har givet håb om, at det her kan være et af de små vendepunkter i krigen. På linje med dengang det lykkedes Ukraine at sænke det store russiske krigsskib Moskva i Sortehavet, siger Uffe Dreesen.

Rusland besatte Krim i 2014 under store protester fra det internationale samfund. Krim-halvøen har et styre, der er loyalt over for regeringen i Moskva.