Udland

Rusland suspenderer vigtig aftale om inspektion af landets atomvåben

Inspektionerne er en del af våbenkontrolaftalen mellem Rusland og USA, der ses som afgørende for at undgå utilsigtede hændelser med atomvåben.

Rusland suspenderer nu en aftale med USA om muligheden for at besøge og inspicere hinandens atomvåbenfaciliteter.

Det oplyser det russiske udenrigsministerium i en erklæring.

De gensidige inspektioner mellem landene er en del af den såkaldte START-aftale om kontrol med strategiske atomvåben.

Inspektionerne har i forvejen været sat på pause på grund af coronapandemien, men russerne oplyser nu, at de ikke på nuværende tidspunkt ønsker at genoptage besøgene.

Udenrigsministeriet begrunder beslutningen med, at USA's sanktioner mod Rusland som følge af invasionen i Ukraine forhindrer russiske inspektører i at rejse til USA.

- Der er ikke lignende forhindringer for, at amerikanske inspektører kan tage til Rusland. Det russiske udenrigsministerium har rejst denne bekymring med de relevante lande, men har ikke modtaget et svar, lyder det i erklæringen.

Anklager USA for russiskfjendtlig politik

Russerne understreger, at der er tale om et midlertidigt tiltag.

Ifølge ministeriet er Rusland fortsat opsat på at efterleve sine forpligtelser i aftalen, når det igen giver mening at genoptage inspektionsaktiviteterne – underforstået når Vesten lemper de restriktioner, der har indvirkning på visumregler og luftfart for russere.

FAKTA: START-aftalerne

START (Strategic Arms Reduction Talks) blev indgået mellem Rusland og USA i 1991 og omfattede en reduktion på 30 procent af de langtrækkende strategiske kernevåben. Samtidig blev Den Kolde Krig erklæret for afsluttet.

En ny aftale, START II, om yderligere reduktioner blev indgået i 1993, men nåede aldrig at træde i kraft, og forhandlingerne om en START III-aftale blev aldrig afsluttet.

I 2010 underskrev Rusland og USA en ny nedrustningstraktat – Ny START. Den blev senere forlænget og udløber nu i 2026.

Kilde: Den Store Danske

Vladimir Dzhabarov, der er næstformand for Føderationsrådets komite for udenrigsanliggender, siger til det russiske nyhedsbureau Interfax, at suspenderingen af kontrolbesøgene er resultatet af en årelang russiskfjendtlig politik fra USA's side.

Han mener derfor, at amerikanerne alene bærer skylden for, at det har været nødvendigt for Rusland at tage sådan en beslutning.

- Ikke bare blokerede de vores inspektionsbesøg i USA under START III, som skulle se, hvordan betingelserne i traktaten bliver implementeret, men de jagter også vores ambassade og begrænser alle rejser på tværs af USA's territorium, så jeg tror, at det er den rigtige beslutning, siger Dzhabarov.

Aftale skal forhindre atomangreb

USA har endnu ikke udsendt et svar på Ruslands påstand om, at de internationale sanktioner har skabt en ubalance i forhold til inspektion af de to supermagters atomarsenaler.

Men en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium har til The Guardian udtalt følgende:

- USA er forpligtet til at implementere den nye START-traktat, men diskussioner mellem parterne om traktatimplementering holder vi fortrolige.

START-aftalen blev senest forlænget med fem år i 2021. Den indebærer reduktioner af USA og Ruslands atomarsenaler og gensidig inspektion og gennemsigtighed. Formålet er at sænke risikoen for, at atomvåben kommer i anvendelse i en militær konflikt.

Det er blot en uge siden, at FN's generalsekretær, Antonio Guterres, udtalte, at verden står over for den største atomtrussel siden Den Kolde Krig.

- I dag er menneskeheden bare én misforståelse, én fejlberegning fra nuklear udslettelse, sagde FN-chefen.

I dag menes der i alt at være ni atommagter i verden, men USA og Rusland er de klart største og anslås ifølge Arms Control Association tilsammen at være i besiddelse af knap 12.000 af verdens cirka 13.000 atomsprænghoveder.

Vejbump eller grund til bekymring?

START anses i dag som den sidste tilbageværende reelle våbenkontrolaftale mellem Rusland og USA, og den anses derfor som afgørende for at opretholde en gensidig tillid mellem atommagterne og undgå utilsigtede hændelser.

Som en del af aftalen er landene forpligtet til at underrette hinanden om eventuelle bevægelser eller statusændringer for deres våbenlagre.

- På et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og Rusland er anspændt, er alt, der underminerer stabilitet og nuklear forudsigelighed, en bekymring, siger Jon Wolfsthal, der var direktør for våbenkontrol i det nationale sikkerhedsråd i USA under Barack Obama, til The Guardian.

Han understreger, at de to lande fortsætter med at udveksle store mængder information om deres atomvåben.

- Håbet er, at dette blot er et politisk vejbump og ikke en stor ny hindring for stabilitet, siger Jon Wolftsthal.

Den ny START-aftale blev indgået i 2010 mellem den daværende Obama-administration og Ruslands daværende præsident, Dmitrij Medvedev.

Obamas efterfølger på posten i USA, Donald Trump, rettede som præsident en hård kritik af aftalen, som han mente var alt for gunstig for Rusland, og han kaldte den ifølge Reuters for "en af adskillige dårlige aftaler forhandlet af Obama-administrationen".