Rusland invaderer Ukraine

Kofod vil overveje at afvise russiske turister

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har opfordret til et stop for russisk indrejse til vestlige land.

Russiske statsborgere skal ikke kunne opholde sig i vestlige land, så længe Vladimir Putin og Rusland fører krig i Ukraine.

Sådan lyder opfordringen fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, som i et interview med Washington Post beder vestlige lande om at skærpe sanktionerne over for Rusland ved at lukke grænserne for russiske statsborgere.

- Den vigtigste sanktion er at lukke grænserne – fordi russerne tager nogen andres land, lyder det fra Zelenskyj, som dermed vil udvide de politiske sanktioner, så de også rammer den mere menige russer.

Det kan ikke være rigtigt, at russiske turister kan rejse frit i en tid, hvor Rusland fører krig i Europa

Sanna Marin, statsminister i Finland.

Åben for forslag

Den opfordring vækker en form for gehør hos udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Alle forslag, der kan ramme Rusland og Putin, så vi stopper den ulovlige angrebskrig mod Ukraine, vil vi se på, siger Jeppe Kofod til TV 2.

Udenrigsministeren understreger dog, at Danmark ikke kan handle egenrådigt i det spørgsmål.

- Det, der gør forskellen, er, at vi gør det sammen i Europa, sammen med vores amerikanske og canadiske venner og sammen med landene i Asien og Stillehavs-regionen, som støtter os, siger Kofod.

Stadig muligt at rejse

Selv om Rusland er ramt af en lang række sanktioner, er det stadig muligt for russiske statsborgere at rejse ind i EU på et turistvisum.

I Finland er man parat til at begrænse russerne adgang til at søge over grænsen for enten at fordrive tiden med ferie eller grænsehandel i butikker, som kan udbyde vestlige varer.

- Det kan ikke være rigtigt, at russiske turister kan rejse frit i en tid, hvor Rusland fører krig i Europa. Men det er kompliceret. Det handler ikke kun om, hvilke visa Finland udsteder. Vi skal tale med andre europæiske lande og finde fælles løsninger, lyder det fra den finske statsminister, Sanna Marin.

Allerede i marts blev der iværksat EU-sanktioner for at ramme magtfulde og rige russiske oligarker og indflydelsesrige forretningsfolk med operationsradius i Vesten.

Men den menige russer har fortsat kunnet tage på ferie til både Bergen, Benidorm, Palma og Paris.

Vil næppe vælte styret

Hvis den mulighed skulle forsvinde, vil det dog næppe ramme hverken Putin eller det politiske styre i Kreml, mener TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

- Det vil ramme den menige russer, som måske vil tage lidt ferie fra krigen og så dem, der overvejer at forlade Rusland, men næppe noget som vil vælte styret, siger Uffe Dreesen.

Volodymyr Zelenskyjs rationale er dog et andet. Han mener, der vil være en opdragende effekt, der også slår igennem politisk. Og som vil vende den russiske befolkning mod styret i Kreml.

- Så vil de forstå det. De vil sige: "Denne krig har ikke noget med os at gøre. Hele befolkningen kan da ikke holdes ansvarlig?". Men det kan den. Befolkningen har valgt denne regering, siger Zelenskyj til Washington Post.