Udland

Italiens værste tørke i 70 år afslører ueksploderet bombe

3000 mennesker måtte evakueres, da bomberyddere søndag skulle detonere en 450 kilo tung bombe fra Anden Verdenskrig.

Hedebølgerne, der har hærget over dele af Europa denne sommer, har ikke kun medført svimlende temperaturer og ødelæggende skovbrande.

Italiens længste flod, Po, er gradvist tørret mere og mere ud, og vandet står nu så lavt, at en ueksploderet bombe fra Anden Verdenskrig er dukket op til jordens overflade.

Den 450 kilo tunge bombe blev fundet af nogle fiskere på bredden af den udtørrede flod.

Ifølge italienske embedsmænd i militæret indeholdt den amerikansk-producerede bombe 240 kilo sprængstof. Det skriver BBC.

Tusindvis måtte evakueres

Bomben blev opdaget nær landsbyen Borgo Virgilio i Lombardiet i juli.

Siden har et større arbejde været i gang for at få ryddet bomben, og det har ikke været en let opgave, skriver CNN.

Søndag lykkedes det dog at få bomben detoneret, efter at den med en politieskorte var blevet bragt til et stenbrud 45 kilometer fra findestedet.

Forud for sprængningen blev 3000 beboere i området evakueret, så eksperter inden for bomberydning sikkert kunne gennemføre den kontrollerede eksplosion.

- I begyndelsen var der nogle borgere, der ikke ville flytte på sig, men de seneste par dage tror vi, at vi fik overbevist alle, siger byens borgmester Francesco Apori til BBC.

Han tilføjer, at hvis nogen borgere fortsat havde nægtet at lade sig evakuere, havde operationen været forsinket yderligere.

Luftrummet over sprængningens område blev også lukket i kort tid, ligesom trafikken på den øvrige del af floden samt på en jernbanestrækning blev standset.

Tørke skyldes klimaforandringer

Støvlelandet har denne sommer været ramt af usædvanligt varmt vejr. Samtidig har nedbøren været minimal, og det har skabt den værste tørke i 70 år.

Den italienske regering erklærede nødretstilstand i sidste måned i områderne omkring Po. Floden løber fra de sydvestlige alper ned til Adriaterhavet og vander omkring en tredjedel af landets landbrugsproduktion.

Strømmen i floden er blevet så svækket på grund af varme og udeblivende nedbør de seneste måneder, at landmænd i Po-dalen siger, at saltvand nu siver ind i floden og ødelægger afgrøder.

Den italienske premierminister sagde i forbindelse med, at han erklærede nødretstilstand, at der var ingen tvivl om, at tørken skyldes klimaforandringer.

- Der er to årsager til denne vandkrise. Den ene er, at vi de sidste tre måneder har haft underskud på nedbør. Der har været et lavt niveau ikke kun i år, men også de tidligere år. Derudover er den generelle temperaturstigning også medvirkende. Der er ingen tvivl om, at klimaforandringerne har en effekt, lød det fra den daværende premierminister Mario Draghi ifølge CNBC.