Rusland invaderer Ukraine

Danske virksomheder sender hjælp til krigshærget havneby i Ukraine

Flere hundrede tusinde indbyggere i Mykolaiv må hente rent vand fra tankvogne, efter at Rusland har ødelagt vandværker.

Russiske angreb har gjort rindende vand til en mangelvare i mange ukrainske byer.

Men nu er der dansk hjælp på vej til blandt andet den krigshærgede havneby Mykolaiv i det sydlige Ukraine, der har været hårdt ramt på vandforsyningen.

Den normale vandforsyning i byen er blevet ødelagt under krigen, og der er nu så meget salt i vandet, at det ikke kan drikkes.

I stedet må de omkring 230.000 borgere, der i øjeblikket befinder sig i Mykolaiv, ifølge ukrainske medier hente rent vand fra tankvogne, der holder parkeret forskellige steder i byen.

Ikke nok med at det salte vand er udrikkeligt, så ødelægger det høje saltindhold også Mykolaivs gamle pumper og rør, og der er derfor akut behov for nyt udstyr.

Derfor har en række danske virksomheder og myndigheder sat sig for at hjælpe med udstyr såsom pumper og generatorer. En af partnerne i projektet er den danske bygge- og anlægsvirksomhed Per Aarsleff.

- Det er et faktum, at folk altid har brug for vand. Det har de også brug for under krig, siger Oleksandr Traverse, der er direktør i Per Aarsleff i Ukraine, til TV 2.

Hjælpen fra Danmark løser ikke problemet med det salte vand, men den sørger for, at indbyggerne kan blive ved med at have vand i hanerne til personlig hygiejne, og at de kan skylle ud i toiletterne.

Angreb fortsætter

Det salte vand er langtfra det eneste problem for vandforsyningen i havnebyen, der er under næsten konstant russisk beskydning.

Det gør det svært at komme ud i områderne, hvor de nye danske pumper skal installeres.

- Vi kan fixe det meste. Men de (russerne, red.) bliver ved med at angribe os. Vi bliver nødt til at få Rusland til at falde til ro, siger indbyggeren Andriy Zasyadiivko i Mykolaiv til TV 2.

Flere danske aktører hjælper

Allerede i foråret opfordrede spildevandsforeningen Danva og Danske Vandværker deres medlemmer til at hjælpe Ukraine med vandforsyningen.

- Det har battet det, at der er sendt en hel del materiel til Ukraine. Vi har været i kontakt med Ukraine direkte og fået alenlange ønskesedler, fordi de har været rigtig hårdt ramt på forsyningen, siger direktør i Danva Carl-Emil Larsen til TV 2.

Han fortæller videre, at i samarbejde med Miljøministeriet, Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Ukraine har Danske Vandværker og Danva samlet pumper og generatorer til Ukraine, heriblandt Mykolaiv.

Han tør dog ikke at sige, om den danske hjælp på sigt kan forberede det høje saltniveau i vandet i Mykolaiv.