Krigen i Ukraine

Kun ét scenarie ville gøre atomekspert nervøs efter beskydninger i Ukraine

Reaktorerne er af moderne russisk design og kan endda modstå, hvis et fly skulle styrte ned i dem, vurderer dansk ekspert.

Beskydninger ved Europas største atomkraftværk i Ukraine har skabt stor bekymring i FN.

Lørdag advarede generaldirektøren i FN’s atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, om, at "der en reel risiko for en atomkatastrofe, der kan true offentlighedens helbred og miljøet i Ukraine og andetsteds".

Seniorforsker emeritus ved Risø DTU Erik Nonbøl mener dog ikke, at situationen er så akut, som IAEA udtrykker det.

- Reaktorerne er af rimeligt moderne russisk design, så de burde kunne modstå mange typer uheld. Vi snakker ikke om Tjernobyl-reaktorer. De her er mere moderne og af en helt anden type, siger han til TV 2.

Ifølge ham bør danskerne ikke frygte et atomudslip.

Skrækscenariet

Beskydningen fandt fredag sted ved Zaporizjzja-kraftværket nær den ukrainske by Enerhodar.

Her blev en højspændingsledning til værket ramt, og det har fået de ukrainske teknikere og arbejdere på kraftværket til at lukke ned for tre af værkets seks reaktorer. En nødgenerator er startet for at kunne tilføre strøm til værket.

Erik Nonbøl peger blandt andet på, at en vigtig sikkerhed ved kraftværket netop er de nødgeneratorer, der starter op af sig selv ved svigt.

Der findes ikke megen information om, hvordan kraftværket helt specifikt er bygget op.

Erik Nonbøl vurderer dog, at så længe bomber og beskydning sker med en rimelig afstand til kraftværket, er der ingen fare. Tilmed vurderer han, at Zaporizjzjas reaktorer kan modstå flystyrt.

Det eneste scenarie, vi skal være rigtigt bekymrede for, er, hvis der falder bomber direkte ned i kraftværket.

- Det ville kunne ødelægge hjælpeudstyret rundt om reaktorerne, siger Erik Nonbøl.

Parterne beskylder hinanden

TV 2s korrespondent i Ukraine fortæller, at både ukrainerne og russerne fralægger sig ansvaret for beskydningerne ved værket.

- De to parter beskylder hinanden for at stå bag beskydningerne. Desuden siger ukrainerne, at russerne har tropper og raketaffyringsanlæg stillet op rundt omkring værket, fortæller Benjamin Kürstein.

Russerne mener derimod, at angrebet er iscenesat fra ukrainsk side for at få opmærksomhed fra omverdenen.

Der er endnu ingen uafhængige organisationer, der har kunnet komme ind og kontrollere, hvad der er sket på kraftværket.

Ukraine har meddelt IAEA, at der ikke er nogen skader på selve reaktorerne, at der ikke er udslip, og at ingen er kommet til skade.