Krigen i Ukraine

Efter eksplosioner ved kraftværk beskylder Ukraine Rusland for atomterror

Angreb ved Europas største atomkraftværk vækker bekymring, og Ukraines præsident vil nu have det internationale samfund på banen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer det internationale samfund til at reagere endnu stærkere over for det, han kalder Ruslands "atomterror".

Det sker efter meldinger om nye angreb på Europas største atomkraftværk, Zaporizjzja, nær den ukrainske by Enerhodar i løbet af søndagen, hvor en ansat er blevet såret og flere sensorer beskadiget.

Fredag aften ramte russiske raketter ifølge det ukrainske atomselskab Energoatom en del af værket, hvor der opbevares 174 beholdere med brugt atombrændsel.

- Som konsekvens heraf er det endnu ikke muligt rettidigt at opdage og reagere i tilfælde af en forværring af strålingssituationen eller radioaktivt læk fra beholdere med brugt atombrændsel, meddeler Energoatom.

Præsident forlanger sanktioner

I en telefonsamtale med formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har Zelenskyj forlangt sanktioner mod den russiske atomindustri. Det skriver Zelenskyj på Twitter.

Ifølge generaldirektør i Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, hersker der en reel risiko for, at situationen ved atomkraftværket i ukrainske Zaporizjzja udvikler sig til en regulær atomkatastrofe.

- Jeg er ekstremt bekymret efter gårsdagens bombardementer ved Europas største atomkraftværk. Der er en reel risiko for en atomkatastrofe, der kan true offentlighedens helbred og miljøet i Ukraine og andetsteds, sagde han lørdag.

Kan modstå flystyrt

Seniorforsker emeritus ved på Nationallaboratoriet for bæredygtig energi Erik Nonbøl mener dog ikke, at situationen er så akut, som IAEA udtrykker det.

- Reaktorerne er af rimeligt moderne russisk design, så de burde kunne modstå mange typer uheld. Vi snakker ikke om Tjernobyl-reaktorer. De her er mere moderne og af en helt anden type, siger han til TV 2.

Ifølge Erik Nonbøl er kraftværket konstrueret til at kunne modstå flystyrt.

Rusland påstår imidlertid, at angrebet på atomkraftværket er iscenesat af Ukraine.

- De to parter beskylder hinanden for at stå bag beskydningerne. Desuden siger ukrainerne, at russerne har tropper og raketaffyringsanlæg stillet op rundt omkring værket, siger TV 2s korrespondent i Ukraine, Benjamin Kürstein.