Rusland invaderer Ukraine

Russerne forsøger at forvandle Kherson til russisk by, men de lokale kæmper imod

I fem måneder har Kherson i det sydlige Ukraine været under russisk kontrol. Flere af byens borgere fortæller her, hvordan det har ændret deres liv.

De tomme gader i den besatte ukrainske by Kherson ligger hen i foruroligende stilhed.

For et halvt år siden, inden Rusland indledte sin storstilede invasionskrig, var her fuld af liv. Børn gik i skole, og travle voksne var på vej på arbejde.

I dag er de fleste institutioner lukkede, folk er uden arbejde, og skridt for skridt kan de se deres Kherson forvandle sig til en russisk by.

Det normale internet er blevet blokeret og erstattet med den russiske version, hvor en lang række tjenester er blokeret.

Supermarkederne i byen har fået russiske skilte, selvom afdelingsnavnene inde i butikkerne stadig er skrevet på ukrainsk.

Der er ikke længere nogen ukrainske varer på hylderne, og priserne er steget igen og igen.

Når du skal betale, må du bruge russiske rubler, og ved kassen står en russisk soldat bevæbnet med et gevær og følger med.

Rundt om i byen er der blevet ophængt plakater med udsagnet "Kherson har altid været en russisk by".

- De slog sig ned i centrum, skabte deres egen verden, levede i den og troede, at folk bare ville acceptere den på samme måde, siger 36-årige Viktorija, der bor i Kherson.

Men hun – og andre, som TV 2 har talt med – fortæller, at indbyggerne i Kherson nægter at give efter for russerne.

Af hensyn til deres sikkerhed i den russiskkontrollerede by medvirker flere af dem her i artiklen kun med fornavn, men TV 2 er bekendt med deres fulde identitet.

Svært at slippe væk

Kherson, der er en vigtig havneby i det sydlige Ukraine, har været under russisk kontrol siden begyndelsen af marts. Det var den første større by, som russerne vandt kontrol over under invasionen af nabolandet.

I dag vajer det russiske flag over de officielle bygninger.

Ifølge byens ukrainske borgmester, Іhor Kolykhajev, var der ved udgangen af maj flygtet mellem 120.000 og 130.000 personer fra Kherson – svarende til næsten halvdelen af byens befolkning. En måned senere blev han selv anholdt af russiske sikkerhedsstyrker, da han nægtede at følge russernes ordrer.

I dag er det svært at slippe væk fra den besatte by på grund af lange ventetider på evakuering organiseret af de ukrainske myndigheder.

Folk kan også bruge private chauffører, men det koster op mod 4500 kroner, ifølge de lokale. Penge, som det er svært at få fat i, når ingen af bankerne i Kherson er i drift.

Og snart bliver det måske endnu sværere at komme væk.

Det forlyder nemlig, at der er blevet oprettet en "valgkomité", som skal organisere en folkeafstemning om at blive en del af Rusland. Ifølge det uafhængige russiske medie Meduza er afstemningen planlagt til afholdelse 11. september.

Allerede i juni begyndte russerne aktivt at udstede russiske pas til befolkningen i Kherson i bytte for penge og humanitær hjælp.

Lever i frygt

Dem, som TV 2 har talt med, beskriver en by, som bliver stadig mere russisk – og stadig mere lovløs.

Trafiklysene virker ikke længere, og folk kører, som det passer dem.

Foruden bankerne er også posthusene lukket, så byens ældre kan ikke modtage deres pension.

Russiske soldater plyndrer og tager bygninger i deres besiddelse, så de kan bo der.

For et par uger siden var 26-årige Olha vidne til, da russerne brød ind i en etageejendom, ødelagde samtlige døre og kørte væk med tre lastvogne fyldt med beboernes ejendele.

Med undtagelse af en lille smule mad i køleskabet tog de alt fra en af hendes families venner, som boede på fjerde etage.

- Vi så ham stå ved indgangen iført et par underbukser og en lille pose mad til hans hund. Han havde ingen papirer eller penge tilbage, siger hun til TV 2.

Som ung kvinde føler Olha sig ikke tryg i byen under russernes kontrol. Hun fortæller, at hun i sin bil flere gange er blevet stoppet af russiske soldater, som ville invitere hende ud. Nu kører hun ikke længere på de mest centrale veje i byen, og hun klæder sig i poset tøj for ikke at tiltrække opmærksomhed.

- Jeg drømmer om igen at bære shorts om sommeren. Men der er russere overalt, og du ved aldrig, hvordan de vil reagere over for dig, siger hun.

Forleden blev hun stoppet af det nye russiske politi i Kherson. Olha fortæller, at hun rystede, men forsøgte at skjule sin nervøsitet. En bevæbnet russisk soldat bad om at se hendes papirer, fordi hun havde overtrådt reglerne.

- Mit hjerte gik i stå. Jeg spurgte, hvad jeg havde gjort forkert. Og soldaten svarede "hvorfor kører du rundt uden et smil?".

Sulter og bliver syge

De russiske soldater tillader ikke køretøjer med humanitær hjælp fra ukrainsk territorium at passere kontrolposterne i Kherson.

Ifølge byens indbyggerne er der næsten ingen ukrainske varer tilbage på hylderne i byen. Priserne i de russiske butikker er ikke til at betale.

Men hvor de unge måske kan være heldige at finde mad på spontane, ofte illegale, markeder med produkter fra lokale landmænd, kan ældre risikere at sulte i uger.

For at overleve modtager de hjælp fra frivillige. En af dem, en kvinde ved navn Olha Komarnytska, fortæller til TV 2, at hun føler sig forpligtet til at blive i byen og sikre, at folk i det mindste får bare lidt mad.

- Der var en bedstemor, som lagde pap i vand og spiste det for at overleve. Hendes tilstand var så dårlig, at vi ikke kunne tage billeder af hende, siger Olha Komarnytska.

Tidligere tog hun sammen med nogle venner til andre byer for at skaffe varer, som hun smuglede med tilbage til Kherson. Siden gik de over til at opkøbe ukrainske varer fra byens lukkede butikker og levere dem til de mest udsatte.

Men der er også problemer med medicin og lægehjælp, da der praktisk talt ingen læger er tilbage i byen. Det er ikke muligt at ringe til en ambulance uden at have et russisk simkort.

Selvom Olha Komarnytska så aktivt yder en indsats, er hun aldrig blevet truet af russerne. Men følelsen af frygt bliver siddende i hende.

- Vi er alle sammen bange. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske om en time. Vi forsøger at forblive optimistiske, siger hun.

Nægter at overgive sig

Men selvom de er bange, kæmper indbyggerne imod den russiske besættelsesmagt.

De gjorde de lige fra begyndelsen med daglige protester, hvor tusindvis af borgere gik i byens gader for at vise deres vilje til at forblive en del af Ukraine. Og i dag finder folk nye måder at vise deres modstand.

Der kommer løbende nye beretninger i medierne om ukrainske modstandsfolk, der opererer i Kherson.

For eksempel sprængte de i juni en bil i luften, som tilhørte byens tidligere borgmester, Volodymyr Saldo, som samarbejder med russerne, og som er blevet indsat som lokal leder af den russiskkontrollerede administration i Kherson. Saldo befandt sig ikke selv i bilen, men hans livvagt blev såret.

I sidste uge blev en af russernes politibiler sprængt i luften på en af byens store veje.

Over alt i byen hænger der prorussiske plakater, men de bliver overmalet med blå og gul maling. Rundt omkring hænger der også bånd i det ukrainske flags farver, og der bliver malet ukrainske symboler.

På en hvid mur, som Viktorija jævnligt passerer, bliver der hver dag skrevet nye trusler og grimme ord om russerne. Så snart nogle er blevet fjernet, kommer der nye til.

- Folk giver ikke op, siger Viktorija.

Venter på befrielsen

Den ukrainske hær og regering har annonceret en planlagt modoffensiv i det sydlige Ukraine for at tilbageerobre Kherson.

For nylig lykkedes det ukrainerne at ødelægge Antonivskyj-broen, der krydser Dnipro-floden i Kherson.

Broen er strategisk vigtig, da det er én af kun to broer over floden, og den bliver benyttet af russerne til at fragte forsyninger til deres tropper.

I sin daglige videobesked til folket lovede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, 27. juli, at Ukraine med tiden vil genopbygge broen og andre ødelagte overgange i Kherson-regionen.

- Men vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at besættelsesstyrkerne ikke har nogen logistiske muligheder i landet, forklarede han.

Regeringen har lovet, at man vil sende en million soldater til området for at intensivere kampene.

Imens venter borgerne i Kherson i håbet om, at det vil lykkes den ukrainske hær at befri byen.

- Jeg har en stærk tro på, at de (russerne, red.) vil dø i hænderne på den ukrainske hær. Jeg plejede at se på dem med foragt, men nu ser jeg på dem med medlidenhed, fordi de snart skal dø, siger Viktorija.

Sådan har vi gjort

TV 2 har fundet frem til kilderne i denne artikel gennem vores netværk af journalister i Ukraine samt kildernes egne opslag på sociale medier, hvor de har beskrevet deres situation.

TV 2 kan ikke bekræfte alle kildernes oplysninger, men vi har set billeddokumentation i det omfang, det har været muligt.