Udland

12-årige Archie Battersbee er død

Kampen for at holde drengen i live har vakt enorm debat i Storbritannien, for hvem har ret til at bestemme over liv og død?

Den 12-årige britiske dreng Archie Battersbee er død, efter at der lørdag er blevet slukket for hans respirator.

Det skriver flere britiske medier, heriblandt Sky News.

Ifølge drengens mor, Hollie Dance, døde hjerneskadede Archie Battersbee klokken 12.15 lokal tid på Royal London Hospital.

Hollie Dance udtaler, at hun var "den stolteste mor i verden".

- Archie var sådan en smuk lille dreng, og han kæmpede lige til det sidste, siger hun.

Den livsforlængende behandling til Archie Battersbee blev stoppet lørdag formiddag klokken ti britisk tid.

I løbet af de efterfølgende timer blev den 12-årige dreng til sidst blå i hovedet, lyder det fra moren.

- Der er absolut intet værdigt ved at se et familiemedlem eller et barn blive kvalt. Ingen familie bør nogensinde skulle igennem det, som vi har været igennem, det er barbarisk, siger Hollie Dance til mediet Daily Mail.

I et følelsesladet interview med Sky News ude foran hospitalet forklarer moren, at Archies sygdomsforløb har været ufatteligt hårdt at stå igennem.

- På trods af mit hårde ydre og min fremtoning foran kameraerne indtil nu har jeg været helt knust, indrømmer Hollie Dance.

Nederlag på nederlag

7. april i år fandt moren ham bevidstløs i familiens hjem i Southend i Essex.

Siden den dag har Archie Battersbee kun været i stand til at trække vejret ved hjælp af en respirator.

Han led af svære hjerneskader, og ifølge lægerne har den 12-årige dreng været uden hjerneaktivitet siden slutningen af maj 2022.

Familien har kæmpet med alt, hvad de kunne, for at forlænge Archie Battersbees liv.

De nægtede at acceptere lægernes ønske om at stoppe den livsforlængende behandling, og derfor har sagen været igennem flere instanser af det britiske retssystem og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Hver gang har familien dog lidt nederlag.

Blev erklæret død i maj

Historien om den britiske dreng og familiens kamp for at holde ham i live har de seneste uger trukket overskrifter i både britiske og internationale medier.

Sagen har udløst en debat om, hvem der har retten til at bestemme over liv og død.

En britisk dommer fastslog i juni, at Battersbee var at betragte som død 31. maj.

- Han har ingen glæde af livet, og hans hjerneskade er uoprettelig. Hans tilstand vil ikke blive bedre, sagde dommeren i sin afgørelse, der gav hospitalet lov til at slukke for respiratoren.

Familien argumenterede omvendt for, at det "højst sandsynligt" var for tyndt et grundlag til at erklære deres dreng død.

Hollie Dance har sagt, at hun fortsat kunne mærke sin dreng, og behandlingen ikke burde stoppes, før det var "uden for enhver tvivl", at alt håb var ude.

Den britiske familie håbede på et mirakel, som da en 20-årig dansk kvinde i 2011 vågnede fra koma efter en alvorlig bilulykke, selvom lægerne havde afskrevet hende.

Hendes historie blev i 2012 fortalt i DR-dokumentaren 'Pigen, der ikke ville dø'.

Kvælningsleg kan være skyld i død

Egentlig var det allerede torsdag planen, at Archie Battersbees livsforlængende behandling skulle stoppes.

Men i sidste øjeblik benyttede hans forældre sig af muligheden for at anmode om at få ham overført til et hospice, så han kunne tage afsked med livet "med værdighed" frem for at dø på hospitalet.

Men også det blev afvist af det britiske retssystem ad to omgange fredag.

Dermed måtte familien fredag aften acceptere, at der ikke var mere at stille op. Hospitalet i London meddelte, at lægerne ville stoppe behandlingen klokken ti lørdag formiddag lokal tid, hvilket de også gjorde.

- Jeg har gjort alt, hvad jeg lovede min lille dreng, at jeg ville gøre, sagde Hollie Dance i den forbindelse til Sky News.

Det er ikke kommet frem, hvad der førte til ulykken 7. april, men moren har tidligere fortalt til britiske medier, at ulykken kan have forbindelse til en "kvælningsleg" blandt unge på internettet.

Stop for behandling har før vakt debat

Historien om Archie Battersbee kommer, efter at to lignende sager fra Storbritannien har trukket overskrifter de seneste år.

Det drejer sig om den 11 måneder gamle uhelbredeligt syge dreng Charlie Gard og den ligeledes uhelbredeligt syge Alfie Evans på to år.

I begge tilfælde fastslog en domstol – mod familiernes ønske – at den livsforlængende behandling skulle indstilles og drengene dø.

I begge tilfælde vakte afgørelserne stor debat, men dommene stod ved magt.

De to små drenge døde i henholdsvis 2017 og 2018.

Forældrene til Charlie Gard har siden presset på for at indføre "Charlies lov" – en foreslået lovændring, der skal styrke forældres rettigheder, når der er er tvister om behandlingen af børn.