Udland

Taiwan forbereder sig på krig og fordømmer nye kinesiske militæraktiviteter

Japan kræver fredag, at Kina omgående indstiller sine militærøvelser nær Taiwan, efter at flere missiler torsdag landede i japansk havterritorium.

Kina har fredag genoptaget sin omfattende militærøvelse i havområdet omkring Taiwan.

Ifølge det taiwanske forsvarsministerium er adskillige krigsskibe og kampfly fredag formiddag lokal tid krydset ind over den såkaldte medianlinje i Taiwanstrædet, som uformelt deler vandene mellem Kina og Taiwan.

Det sker, efter at 22 kinesiske kampfly ifølge Taiwan torsdag fløj ind over medianlinjen.

Forsvarsministeriet kalder de kinesiske militæraktiviteter "stærkt provokerende" og understreger, at "fjendesituationen" bliver fulgt meget nøje.

Taiwan har som reaktion udsendt fly og skibe til at patruljere og indsat landbaserede missilsystemer for at overvåge situationen, oplyser ministeriet.

- Ministeriet for Nationalt Forsvar understreger, at det vil opretholde princippet om at forberede sig til krig uden at søge krig og med en holdning om ikke at eskalere konflikter og forårsage stridigheder, lyder det i en erklæring fra forsvarsministeriet i Taiwan.

Internationale eksperter har de seneste dage spekuleret i, om Kinas historiske militærøvelse kan være en forløber for en invasion, da kineserne tidligere har truet med at tage magt i brug for at sikre en genforening af Taiwan og Kina.

Affyrede missiler

Den kinesiske militærøvelse, der blev indledt torsdag og efter planen fortsætter frem til søndag, er den største nogensinde, som Kina har afholdt i Taiwanstrædet.

Den blev annonceret tirsdag som en direkte reaktion på den amerikanske toppolitiker og leder af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi ignorerede kinesiske protester og besøgte Taiwan.

Militærøvelsen finder sted i seks zoner fordelt rundt om Taiwan, og øen er dermed omringet af kinesisk militær.

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua har rapporteret, at den kinesiske hær fløj mere end 100 krigsfly inklusive jagerfly og bombefly under øvelserne og benyttede over ti destroyere og fregatter.

Torsdagens øvelser omfattede også affyringen af 11 ballistiske missiler.

Statskontrollerede kinesiske medier rapporterede, at missilerne havde overfløjet Taiwan, og avisen Global Times hævede, at militærøvelserne "fuldstændig havde lukket øen ned".

Myndighederne i Taiwan nedtoner dog situationen og siger, at missilerne befandt sig højt oppe i atmosfæren og ikke udgjorde nogen fare.

Japan kræver øvelser stoppet

Fem af de affyrede missiler landede i japansk territorium, oplyste Japans forsvarsministerium torsdag.

Nærmere bestemt skulle missilerne være landet i et havområde nær Okinawa inden for Japans såkaldte eksklusive økonomiske zone.

Japanerne protesterede torsdag til Kina gennem diplomatiske kanaler, og fredag morgen fortæller den japanske premierminister, Fumio Kishida, at han har krævet, at Kina omgående indstiller og aflyser øvelserne i Taiwanstrædet.

- Denne gang har Kinas handlinger en alvorlig indvirkning på freden og stabiliteten i vores region og det internationale samfund, siger han ifølge AFP.

Kishida er fredag mødtes med Nancy Pelosi, der besøger Japan som sidste stop på hendes rundtur i Østasien.

Ifølge premierministeren vendte han og Pelosi på mødet en række geopolitiske emner, herunder Nordkorea, Kina og Rusland.