Rusland invaderer Ukraine

Flammehav spottet nær Finlands grænse - brænder russerne deres gas af?

Mens reducerede gasleverancer fra Rusland har presset priserne op i Europa, har russerne muligvis måttet brænde overskydende gas af.

Flammerne har brændt på den russiske side af grænsen i ugevis.

De er så store, at de kan ses helt fra nabolandet Finland.

Finske Ari Laine så dem ved selvsyn, da han 24. juli besøgte den lille ø Lanskeri. Langt borte over trætoppene kunne han se de orange flammer lyse op. Derfor fandt han sit kamera frem, og med hjælp af en teleskoplinse lykkedes det ham at tage et billede af ilden.

- Jeg fastslog retningen og begyndte at spekulere på, om ilden kom fra samme retning som gasstationen. Og ja, det passede med retningen, siger Laine til det finske medie Yle.

Over for TV 2 bekræfter han sin historie.

Laine henviser til kompressorstationen Portovaja, der er ejet af det statslige russiske gasselskab Gazprom.

Det er herfra, at russisk gas pumpes videre til Tyskland via gasledningen Nord Stream 1.

Faktisk har der ifølge satellitbilleder fra NASA's brandovervågningssystem været registreret flammer ved den russiske station hver dag siden 17. juni.

Og uden at der har været andre flammeobservationer i nærområdet.

Ifølge Yle er det derfor muligt, at flammerne stammer fra såkaldt flaring – en kontrolleret og bevidst afbrænding af gas uden nyttiggørelse.

Hvis det er tilfældet, vil det betyde, at Rusland begyndte at afbrænde gas, omtrent samtidig med at landet i midten af juni kraftigt reducerede sine gasleverancer til Europa via Nord Stream 1.

Det er hvert fald sandsynligt. Det er svært at sige, hvad man ellers lige skal stille op med det

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Tvivl om russisk forklaring

Da Gazprom oprindeligt varslede en reducering af gastransporten, blev det forklaret med nødvendige reparationer af rørledningen.

I juli blev leveringen reduceret igen ad flere omgange, og den er nu nede på 20 procent af sin kapacitet.

Reduktioner i forsyningen fra Nord Stream 1

Gasledningen Nord Stream 1 har en fuld kapacitet på 167 millioner kubikmeter gas om dagen. Men flere gange siden krigens begyndelse har russerne ændret ved gasflowet til Europa.

  • 14. juni: Reduceret til 40 procent. 
  • 11. juli: Lukket helt.
  • 21. juli: Genåbnet til 40 procent.
  • 27. juli: Reduceres til 20 procent.

Kilde: Energistyrelsen, Reuters.

Ifølge Gazprom ligger skylden hos det tyske selskab Siemens Energy, som har haft ansvaret for reparationen af en gasturbine. Men både Siemens og de tyske myndigheder har afvist forklaringen og oplyst, at turbinen kan tages i brug, når Gazprom ønsker det.

Den tyske regering og EU har kaldt russernes beslutning "politisk" og beskyldt Rusland for at bruge gassen til at "skabe kaos".

Heller ikke Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, har købt den russiske forklaring.

Ifølge analytikeren er der ingen tvivl om, at den reducerede gasleverance har en sammenhæng med krigen i Ukraine, men det kan Rusland ikke sige åbent, da det vil være et kontraktbrud om gasforsyningen.

- Rusland håber at kunne bruge det med gassen til at stoppe Vestens våbenleverancer og støtten til Ukraine og på den måde indirekte ramme Ukraine og få landet til at gå med på en aftale til russernes fordel, har han sagt til Ritzau.

Kan blive tvunget til afbrænding

Uanset om Rusland bevidst tilbageholder gassen, eller om forsinkede reparationer reelt er årsagen, kan det være forklaringen på, hvis Rusland nu må afbrænde sin gas nær den finsk-russiske grænse.

Udvundet gas skal nemlig opbevares eller transporteres et sted hen. Det forklarer Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Det er ikke muligt bare at stoppe sin gasproduktionen fra det ene øjeblik til det andet. Så hvis man nedsætter gasbehovet, har det konsekvenser for hele forsyningskæden, og det kan skabe problemer, hvis der er store udsving, siger han til TV 2.

Han understreger, at han ikke har kendskab til den konkrete situation på den russiske Portovaja-station, men han bekræfter, at afbrænding er en mulig løsning, hvis der er en ophobning af gas.

- Det er hvert fald sandsynligt. Det er svært at sige, hvad man ellers lige skal stille op med det. Men om det er det, russerne laver, er svært at sige med sikkerhed, siger Brian Vad Mathiesen.

Rusland lider stort tab

Den ukrainske energiminister, Herman Halusjtjenko, har også noteret sig Ruslands mulige behov for at afbrænde gas.

I et opslag på Facebook skriver han, at han allerede for en måned siden i et interview forudsagde, at Rusland ville lide et tab på sin reducerede gasforsyning til Europa og blive tvunget til at brænde sin gas af.

- Mens Rusland reducerer forsyningerne af brændstof til europæiske lande og kunstigt øger gaspriserne til historiske højder, flyder dets egne lagerfaciliteter over, skriver Halusjtjenko og tilføjer:

- Den teknologiske proces med gasproduktion er ret kompliceret – du kan ikke uden videre lukke ventilen. Og den udvundne gas skal opbevares eller transporteres et sted hen.

Ukraineren mener derfor, at udviklingen viser, at de vestlige sanktioner fortsætter med at binde russerne.

- I stedet for at tjene milliarder af euro på forsyninger er russerne tvunget til blot at afbrænde den udvundne gas, skriver Halusjtjenko.

Cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen har over for TV 2 netop peget på gasforsyningen som en af forklaringerne på, at Ruslands økonomi halter alvorligt.

For selvom Kina er begyndt at importere mere gas, har det lange udsigter, før Rusland har infrastrukturen på plads til at sende samme mængder gas mod Asien og Kina, som man har gjort til Europa.

- Reelt har Rusland mere brug for Europa, end vi har for dem. De mangler i høj grad gasledninger mod øst, og dermed har de ikke mulighed for at flytte større mængder gas andre steder hen end til Europa, siger Søren Kristensen.

Rusland har under Ukraine-krigen helt afbrudt forsyningerne af gas til Danmark, Finland, Polen, Bulgarien og Holland, fordi landene ikke vil afregne for gassen i rubler. Også Letland har fået lukket for gassen.