Udland

Missiler fra kinesisk militærøvelse har ramt japansk territorium

Japan anser episoden som alvorlig for landets og befolkningens sikkerhed og har protesteret ad officielle kanaler til Kina.

Fem ballistiske missiler affyret af Kina er torsdag landet i japansk territorium.

Det siger Japans forsvarsminister, Nobuo Kishi, ifølge Japan Times.

Ministeren forklarer, at missilerne landede inden for Japans såkaldte eksklusive økonomiske zone, der betegner et havområde, hvor et land har eneret på at udnytte de naturressourcer, der er i havet, på havbunden og i undergrunden.

De kinesiske missiler blev affyret som led i den storstilede militærøvelse, som Kina torsdag indledte i havet rundt om Taiwan.

- Vi har protesteret kraftigt gennem diplomatiske kanaler, siger Kishi.

Den eksklusive økonomiske zone strækker sig omkring 200 sømil fra Japans territorialfarvand, og tidligere er missiler fra nordkoreanske testaffyringer faldet ned inden for zonen.

Men ifølge den japanske forsvarsminister er det første gang nogensinde, at kinesiske missiler er landet inden for zonen.

- Det er alvorligt og vedrører vores lands nationale sikkerhed og befolkningens sikkerhed, siger han ifølge det japanske nyhedsbureau Kyodo.

Ramte i nærheden af øgruppe

Under den igangværende militærøvelse i Taiwanstrædet har kineserne affyret missiler i havet nord, syd og øst for Taiwan.

Ifølge Japan Times ramte de fem missiler japansk farvand tæt ved Okinawa, der er Japans sydligste præfektur. Det består af flere hundrede øer.

Den japanske forsvarsminister siger, at det kinesiske militær affyrede i alt ni ballistiske missiler.

Kinas forsvarsministerium har selv tidligere torsdag oplyst, at militæret havde affyret 11 missiler i havet rundt om Taiwan.

Samme antal har Taiwans udenrigsministerium registreret.

Øvelser har omringet Taiwan

Den kinesiske militærøvelse er den største nogensinde, som Kina har afholdt i Taiwanstrædet.

Den blev annonceret tirsdag som en direkte reaktion på den amerikanske toppolitiker og leder af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi ignorerede kinesiske protester og besøgte Taiwan.

Militærøvelsen finder sted i seks zoner fordelt rundt om Taiwan og øen er dermed omringet af kinesisk militær.

Sidst, Kina gennemførte militære øvelser i et tilnærmelsesvist omfang, var i 1995-1996 under det, der er kendt som den tredje krise i Taiwanstrædet.

Her gennemførte Kina også missilaffyringer i farvandet rundt om øen – dog i langt mindre omfang.

Øvelserne er blevet mødt med international fordømmelse, mens lande som Rusland og Nordkorea har bakket op om den kinesiske reaktion.