USA VALG

Konservative brugte beskidte kneb i abort-valgkamp

Som de første kunne vælgere i Kansas tage stilling til retten til abort. Et overvældende flertal sagde ja.

Der blev brugt beskidte kneb, da republikanske lovgivere tirsdag forsøgte at få vælgerne i den amerikanske delstat Kansas til at lade dem begrænse retten til abort.

Washington Post skriver, at stemmesedlen bevidst var formuleret kryptisk for at forvirre vælgerne, og at det blandt andet var gjort mere besværligt at registrere nye vælgere.

Den kryptiske stemmeseddel

Konkret skulle vælgerne i Kansas tage stilling til en forfatningsændring, der ville fjerne beskyttelse af abortretten – en ret, der blev stadfæstet af Kansas' højesteret i 2019. 

Et ja ville føre til en fjernelse af abortretten, mens et nej ville bevare den.

Men inden vælgerne når til at sætte kryds skal de læse stemmesedlens 255 ord, der kritiseres for vage og ladede formuleringer.

For eksempel nævnes, at politikere kan garantere abort til incestofre, voldtægtsofre og ved livstruende graviditeter. Men det nævnes ikke, at de også kan vælge at lade være og dermed - til abortfortalernes frygt - fjerne alle muligheder for abort.

Dagen før afstemningen modtog vælgere i delstaten sms'er, der udnyttede de kryptiske formuleringer på stemmesedlen til at forsøge at bilde vælgerne ind, at kvinder i Kansas var på vej til at miste deres ret til selv at bestemme over deres forplantning, at en ja-stemme vil "garantere kvinder et valg".

- 'Stem JA for at beskytte kvinders sundhed', hed det blandt andet.

- Det er endnu et eksempel på desperat og bedragerisk taktik, siger Ashley All, talskvinde for Kansans for Constitutional Freedom til TV-stationen WIBW, og beskylder de republikanske abortmodstandere, der menes at stå bag de misinformerende sms-beskeder for ”at lyve for Kansas' vælgere”.

Ifølge Washington Post er der forbindelse mellem de falske sms-beskeder og en gruppe, der ledes af Tim Huelskamp, et tidligere republikansk kongresmedlem fra Kansas. Intet tyder dog på, at de republikanske kneb har været i strid med delstatens lovgivning, rapporterer lokale medier.

Rekordstor valgdeltagelse

Tirsdagens afstemning var udskrevet af det republikanske flertal i Kansas, der var utilfredse med en afgørelse fra delstatens højesteret, der i 2019 forhindrede dem i at ændre i abortretten.

Men trods de republikanske krumspring svarede vælgerne igen med en ikke bare overvældende opbakning til kvinders ret til at bestemme selv, men også med en rekordhøj vælgerdeltagelse selv i republikanske højborge.

59 procent stemte for abortret, og 900.000 vælgere deltog i afstemningen, der var lagt sammen med delstatens primærvalg. Det er næsten dobbelt så mange, som deltog ved det seneste primærvalg i 2018.

Afstemningen i Kansas kom godt en måned efter, at den amerikanske Højesteret i juni omstødte den dom, der i et halvt århundrede har givet amerikanske kvinder over hele landet ret til abort. Det betød, at det nu i højere grad er op til de enkelte delstater at sætte rammerne for abort.

Flere delstatsparlamenter har allerede valgt at stramme deres lovgivninger, men afstemningen i Kansas er første gang, vælgerne har kunnet tage stilling.

- Jeg er katolik, og jeg er ikke sikker på, at jeg selv nogensinde kunne have fået en abort, siger 72-årige Carolyn Sullivan til Time Magazine.

- Men det er ikke det, det handler om: Regeringen skal ikke bestemme, hvad jeg gør med mine behov for lægebehandling.

60 procent af amerikanerne er for

Tilslutning til abortretten er i tråd med landsdækkende meningsmålinger, der viser, at 60 procent af amerikanerne støtter retten til abort.

Alligevel får Kansas stor opmærksomhed, fordi delstaten i andre spørgsmål er overvejende konservativ. Det giver demokraterne håb om, at selvbestemmelse og frit valg i abortspørgsmålet kan hjælpe dem til november, når amerikanerne skal sammensætte Kongressen i Washington DC på ny ved midtvejsvalget.

- I USA’s kerneland opildner beskyttelse af adgangen til abort vælgere som aldrig før, og den mobilisering er kun begyndelsen, siger præsident for organisationen NARAL, der støtter retten til abort, Mini Timmaraju og tilføjer:

- Frihed til forplantning er en vindersag – nu og til november.

Ifølge TV 2's USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er der lagt op til et midtvejsvalg 8. november, hvor Republikanerne hellere vil tale om immigration, kriminalitet og økonomi end abort.

Samtidig vil Demokraterne slå på, at sociale emner som retten til abort og prævention kun kan beskyttes af dem og ikke er noget, man kan tage for givet under republikansk ledelse – og på det punkt giver vælgerne Demokraterne ret:

- Det kan godt være, at vælgerne i konservative stater vil have konservativ politik på så mange andre områder, men de vil ikke have konservativ politik på sociale emner som for eksempel abort, siger Jesper Steinmetz.

Kun fire abortklinikker i Kansas

I Kansas er retten til abort nu sikret, men med kun fire abortklinikker i hele delstaten er adgangen i praksis begrænset, selvom en udbyder af abort siger, at man vil skrue op for udbuddet efter, at flere nabostater har begrænset eller fjernet retten til abort og sendt kvinder derfra til Kansas for behandling.

Alligevel kan tirsdagens sejr blive kortlivet, advarer aktivister i delstaten.

Vælgere i almindelighed - og kvinder i særdeleshed - må forberede sig på, at retten til abort i Kansas vil blive udfordret igen i fremtiden og måske allerede indenfor få måneder.

Den republikanske senator Molly Baumgardner siger til radiostationen NPR, at hun og andre abortmodstandere vil se på andre måder at nedbringe antallet af aborter i delstaten.

- Nederlaget her til aften er skuffende. Kampen sandheden og for kampen for liv vil fortsætte, siger hun.

Avisen The Kansas City Star skriver, at seks af de syv dommere i delstatens højesteret, der i 2019 sikrede abortretten, er på valg til november, og selvom de skulle blive genvalgt, kan et absolut flertal i delstatsparlamentet vælge at udskrive en ny folkeafstemning i januar.