Udland

Kina i gang med historisk øvelse – kan være forløber for invasion, mener ekspert

De kinesiske øvelser finder for første gang nogensinde sted hele vejen rundt om Taiwan.

Til lands, til vands og i luften.

I nord, i syd, i øst og i vest.

Det er anderledes den her gang sammenlignet med andre øvelser

Camilla Tenna Nørup Sørensen, ph.d. og lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet

Taiwan mærker nu konsekvensen af den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosis besøg.

Et allestedsnærværende kinesisk militær er i færd med en fire dage lang magtdemonstration med seks forskellige øvelsesområder fordelt rundt om øen.

Øvelser er uden fortilfælde

Mens Taiwan mange gange før har oplevet kinesisk militær i nærheden af øen i forskellige former og størrelser, ligner den nuværende situation et nybrud, siger eksperter.

Ifølge Taiwans udenrigsministerium har Kina affyret 11 ballistiske missiler i havet nær Taiwans nordlige, sydlige og østlige kyster, skriver Reuters.

Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, peger på, at missilsprængningerne er del af et nybrud.

- Det er anderledes den her gang sammenlignet med andre øvelser. Kina er til stede i områder, hvor de ikke tidligere har været til stede og affyrer også missiler i områder, de ikke tidligere har gjort – særligt området øst for Taiwan.

- Det er en ny udvikling, at vi har dem der, og at vi har øvelser så tæt på Taiwan, siger hun til TV 2.

Kinesiske statsmedier kontrolleret af kommunistpartiet i Beijing, kaldte onsdag øvelserne "uden fortilfælde" og sagde, at missilaffyringer og flådeblokaden af øen demonstrerer det "kinesiske fastlands absolutte kontrol over Taiwan-spørgsmålet."

På nedenstående kort kan man se de annoncerede kinesiske øvelsesområder, som i nogle tilfælde overlapper med både Taiwans territorialfarvand og søgrænse.

Sidst Kina gennemførte militære øvelser i et tilnærmelsesvist lignende omfang var i 1995-1996 under det, der er kendt som den tredje krise i Taiwanstrædet.

Her gennemførte Kina også missilaffyringer i farvandet rundt om øen – dog i langt mindre omfang.

Derfor vakte Pelosis besøg vrede i Kina

Kina anser Taiwan som en kinesisk provins, mens øen selv afviser det kinesiske suverænitetskrav. 

Og når Kina bliver provokeret af et besøg fra en amerikansk toppolitiker, er det, fordi de mener, at det underminerer Kinas suverænitet og territoriale integritet.

Kina har de seneste år øget militæraktiviteten omkring Taiwan for at forsøge at presse den demokratisk valgte regering i Taiwan til at acceptere kinesisk overherredømme.

Derfor accepterer kineserne heller ikke nogen form for anerkendelse af Taiwans selvstændighed – hvilket et besøg fra Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, ville kunne tolkes som.

Læs mere om det anspændte forhold her. 

Kan være forløber til en invasion

Kinas præsident, Xi Jinping, har aldrig lagt skjul på, at han ser Taiwan som en udbryderrepublik, der skal genforenes med fastlandet – også ved hjælp af militær magt, skulle det blive nødvendigt.

I 2019 fastslog den kinesiske præsident i en tale ligefrem, at en genforening mellem Taiwan og Kina er "uundgåelig".

- Kina skal og vil blive forenet. Vi giver ingen løfter om at afstå fra brugen af magt og forbeholder os muligheden for at tage alle midler i brug, lød det.

Og mens Kina gennem mange år har raslet med sablen, peger en international forsker på, at de igangværende øvelser kan ses i konteksten af en invasion.

- De vil helt sikkert bruge dette som en undskyldning for at gøre noget, der hjælper dem med at forberede sig på en mulig invasion, siger Oriana Skylar Mastro fra Standford University til The New York Times.

Ifølge Oriana Skylar Mastro, der studerer Kinas militær og dets potentiale til at angribe Taiwan, så er der ikke blot tale om kraftige signaler fra Kina, når meget af det tungeste militære isenkram bliver bragt i spil rundt om Taiwan.

- Det handler ikke kun om signaler. Dybest set forsøger de at teste deres evne til at udføre de komplekse manøvrer, der er nødvendige for et landgangsangreb på Taiwan, forklarer hun til New York Times.

Skulle det en dag komme til en kinesisk invasion, så er der heller ikke nogen tvivl om, hvem af de to lande, der har den militære overhånd. Det fremgår af nedenstående opgørelse fra The International Institute for Strategic Studies.

Ikke desto mindre har flere militærkyndige peget på, at forsøget på en invasion vil koste Kina dyrt. Blandt andet her hos CNN.

Kina viser udstyr frem – USA holder afstand

Mens øvelserne tog sin begyndelse tidligt torsdag morgen dansk tid, har kinesiske medier flittigt delt videoer og billeder af forskellige fly, skibe og missilaffyringer fra land.

Øvelserne involverer Kinas mest sofistikerede militærudstyr, herunder det avancerede J-20 jagerfly, det kun tredje såkaldte femtegenerations kampfly udover de amerikanske F-22 og F-35.

Kina bruger udover de tidligere nævnte ballistiske missiler også muligheden til at teste hypersoniske missiler, skriver statsmediet Global Times.

Samtidig tager Kinas to eneste aktive hangarskibe, Liaoning and Shandong også del i øvelserne.

Ifølge Politico har det det amerikanske forsvarsministerium været "særdeles tavse" i forbindelse med øvelserne, og embedsmænd siger til mediet, at de ikke forventede at flytte nogen amerikanske fly eller krigsskibe tættere på øen forud for øvelserne.

Fire amerikanske krigsskibe er allerede tæt på i Stillehavet, inklusive hangarskibene USS Ronald Reagan og Abraham Lincoln, som ifølge Politico er på rutinemæssige udsendelser.

På flyovervågningssiden Flightradar24 har man de seneste dage kunnet se amerikanske overvågningsfly i luften omkring Taiwan med udgangspunkt i japanske baser.

Det amerikanske søværns 7. flåde, som opererer i Stillehavet, udsendte onsdag en række tweets, der viser billeder af flyveoperationer ombord på skibe, der er i gang i regionen. Tweets inkluderer hashtagget #freeandopenindopacific.