Islandsk vulkanudbrud udgør ikke trussel mod flytrafik

Vulkanudbrud på Island udgør på grund af sin placering ikke risiko for beboelsesområder eller infrastruktur.

En vulkan, der er gået i udbrud omkring 25 kilometer fra Islands hovedstad, Reykjavik, udgør ikke en trussel mod flytrafik eller infrastruktur.

Det oplyser den islandske regering i en udtalelse onsdag.

- Udbruddet er startet efter intens seismisk aktivitet de senest dage. Det anses som relativt lille, og på grund af det placering er der en lav trussel mod beboede områder og kritisk infrastruktur, lyder det i udtalelsen.

Der kan dog opstå luftforurening på grund af gasserne fra udbruddet, og derfor frarådes folk at besøge vulkanen.

Lavaen flyder fra udbruddet

Onsdag har der ikke været forstyrrelser af lufttrafikken på grund af udbruddet, og den islandske regering regner altså heller ikke med, at der vil opstå problemer med den internationale flytrafik.

Klokken 15.18 dansk tid onsdag begyndte der at flyde lava fra en jordrevne ved vulkanen Fagradalsfjall, der ligger tæt på byen Grindavík på halvøen Reykjanes.

Udbruddet sker tæt på det sted, hvor der sidste år var et vulkanudbrud, der varede i et halvt år.

- Vi har forventet et udbrud et sted i dette område, siden en række jordskælv startede i sidste weekend.

- Hvad vi ved indtil videre, er, at udbruddet ikke udgør en trussel mod beboelsesområder eller kritisk infrastruktur, siger Katrín Jakobsdóttir, der er statsminister i Island i udtalelsen.

Klassificeres som revnebrud

Det er beredskabet sammen med politiet, der leder håndteringen af udbruddet i samarbejde med Islands meteorologiske kontor og Islands Universitet.

Udbruddet klassificeres som et revneudbrud, som også kaldes et islandsk udbrud.

Den type udbrud resulterer sædvanligvis ikke i store eksplosioner eller betydelig askeproduktion, der spreder sig i stratosfæren, lyder det i udtalelsen fra den islandske regering.