Rusland invaderer Ukraine

Danmark skal genopbygge ukrainsk by - tre ting mangler helt akut

TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein, der netop har befundet sig i byen, fortæller, at det i øjeblikket er en ren spøgelsesby.

Den ukrainske by Mykolajiv er et af de steder, der går igen, når snakken falder på den aktuelle krig i Ukraine.

De seneste uger er havnebyen igen og igen blevet ramt af angreb fra russisk side. Seneste angreb skete natten til torsdag.

Mykolajiv er også en by, der bliver holdt særligt øje med fra dansk side. Danmark har nemlig sagt ja til opgaven om at hjælpe med at genopbygge byen, når krigen engang slutter.

- Det er en historisk stor og kompliceret opgave, vi skal løse. Og vi skal hjælpe, fordi det her er vores nærområde, og derfor har vi et særligt stort ansvar der, siger Flemming Møller Mortensen (S), der er udviklingsminister.

Han fortæller, at han har været i dialog med borgmesteren i Mykolajiv, der fortalte ham, at der er tre ting, danskerne kan hjælpe med helt akut.

- Det er vand, det er varme, og det er vinduer. Vinteren kommer snart – og der er rigtig mange bygninger, der ikke har vandforsyning eller varmeforsyning, siger han til TV 2.

Spøgelsesby

TV 2s korrespondent Benjamin Kürstein, der netop har befundet sig i byen, fortæller, at det i øjeblikket er en ren spøgelsesby.

Byen huser normalt 500.000 mennesker og er lidt mindre end København. Men russernes vedvarende angreb har fået adskillige borgere til at forlade byen, så der nu er cirka 230.000 tilbage.

- Det overordnede billede er en meget tom by med en påvirket stemning efter, at der har været krig i månedsvis, siger Benjamin Kürstein og tilføjer:

- Der er store skader og vedvarende angreb. Så det bliver et stort arbejde, når krigen på et tidspunkt er slut.

Har afsat 100 millioner kroner

Danmark har i første omgang afsat 100 millioner kroner til en genopbygningen af byen. Og ifølge Flemming Møller Mortensen vil det beløb stige.

Green Power Denmark er en del af et partnerskab, der skal bidrage til genopbygningen af den ødelagte by.

Ifølge administrerende direktør for interesseorganisationen, tidligere minister Kristian Jensen, kan Green Power Denmark bidrage til at opbygge og forbedre energisystemer.

- Vi har allerede erfaring med at arbejde sammen med for eksempel Sydafrika ved at hjælpe dem til at opbygge et endnu stærkere elnet og et endnu stærkere energisystem, siger han.

Stort genopbygningsarbejde

Han fortæller, at det er et stort genopbygningsarbejde, der venter Danmark.

- Når man ser billederne fra Mykolajiv, kan man tydeligt se, at det er en kæmpe opgave, der ligger foran. Der skal vi fra Green Power Denmark bruge den viden, vi har, om hvordan man designer og opbygger et energisystem, der forhåbentligt bliver endnu bedre, end det var før krigen.

Genopbygningen af byen kan først for alvor begynde, når krigen slutter. Genopbygningen sker i et samarbejde mellem regeringen og en række erhvervsorganisationer.