Krigen i Ukraine

Amerikansk basketstjerne idømt ni års fængsel i Rusland

Brittney Griner fundet skyldig i besiddelse og smugling af hash.

En russisk domstol har i dag fundet den amerikanske basketball-stjerne Brittney Griner skyldig i ulovlig besiddelse af hash og smugling og idømt hende ni års fængsel i en straffekoloni.

Præsident Joe Biden kalder i en kommentar dommen for "uacceptabel" og opfordrer til, at hun løslades omgående.

Anholdt kort før invasionen af Ukraine

Den dobbelte OL-guldvinder blev anholdt i Moskvas Sheremetyevo-lufthavn 17. februar - blot en uge før Ruslands invasion af Ukraine begyndte - og hendes sag opfattes som politisk pression mod USA.

- Jeg ved, at alle bliver ved med at tale om politisk pant og politik, men jeg håber, det vil ligge fjernt fra denne retssal, sagde Brittney Griner i retten tidligere i dag, ifølge Reuters.

Erkender besiddelse af hash

Den 31-årige basketstjerne har erkendt, at hun har medbragt patroner til e-cigaretter, der var infuseret med cannabis-olie, som er ulovlig i Rusland, men siger, at det var "en oprigtig fejl", som hun undskylder.

Det har domstolen i Moskva dog tilsidesat og siger i sin afgørelse, at hun "bevidst" bragte narkotika ind i Rusland med kriminelle hensigter, skriver Reuters.

På grund af tilståelsen var det ventet, at retten vil finde Brittney Griner skyldig, og derfor foreslog præsident Biden allerede i sidste uge at frigive den russiske våbenhandler Viktor Bout mod at Rusland løslader basketstjernen og anden amerikaner - Paul Whelan - der også sidder fanget i Rusland anklaget for spionage.

'Gør ikke ende på mit liv'

Ved dagens retsmøde brød Brittney Griner sammen i gråd, da hun tryglede dommeren om at være hende nådig.

- Jeg har lavet en oprigtig fejl og jeg håber, at din afgørelse ikke bliver enden på mit liv, sagde hun.

I en første kommentar til dommen siger Griners forsvarsadvokater til Reuters, at de er "meget skuffede" og vil appellere dommen.