Abekopper får USA til at erklære national sundhedskrise
Med 6.600 smittede amerikanere vil regeringen nu have mere opmærksomhed og flere og hurtigere ressourcer til bekæmpelse.
Udbruddet af abekopper er nu en national sundhedskrise i USA, siger landets sundhedsminister Xavier Becerra torsdag aften dansk tid.
Antallet af smittede i USA fordobles hver 8. dag og rammer først og fremmest homoseksuelle mænd, men ikke kun dem.
Også heteroseksuelle voksne og børn er meldt smittede, siger de amerikanske myndigheder, ifølge The Washington Post.
Lettere adgang til vacciner
Med beslutningen om at erklære en national sundhedskrise får regeringen mulighed for at øge opmærksomheden om smittefaren i offentligheden og frigive flere ressourcer til bekæmpelse og inddæmning hurtigere.
For eksempel vil myndighederne nu få lettere ved at godkende og distribuere vacciner til risikogrupper.
Siden USA fandt landets første smittede 18. maj, er der fundet 6.600 smittede, heraf fem børn, som menes at være blevet smittet i hjemmet.
Globalt er 18.000 mennesker i 78 lande konstateret smittede, og det har også fået Verdenssundhedsorganisationen WHO til at erklære smittespredningen for en sundhedskrise, der giver anledning til ”international bekymring”.
- Vi har et udbrud, der har spredt sig over verden hurtigt, gennem nye former for smitte og som vi ved for lidt om, sagde WHO's generaldirekør Tedros Ghebreyesus i sidste måned.
Danmark vil også gøre mere
Antallet af danske smittede er 101 personer, og Sundhedsstyrelsen har fået kritik for ikke endnu at tilbyde vacciner til borgere i særlig risiko.
Men det kan nu være på vej, lød det tirsdag fra styrelsen.
- Det er klart, at når vi så ser en stigning, så er der et eller andet, som vi ikke gør godt nok. Så det skal vi finde ud af at gøre bedre, sagde Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Bilsted Probst, til Ritzau.
3.000 vacciner i Danmark
Blandt andet kigges der nu på, om flere end blot nærkontakter skal tilbydes en vaccination mod abekopper.
- I lyset af den stigning, som vi nu ser, så er vi i gang med at vurdere, om man skal tilbyde vaccination til nogen, som er i en helt særlig risiko for smitte, men ikke været nærkontakt, siger hun.
Danmark har indtil videre købt 3.000 vaccinedoser og brugt anslået 150 af dem.
Fem er døde af sygdommen
Abekopper er i familie med skoldkopper og smitter ved tæt hudkontakt.
I de fleste tilfælde er sygdomsforløbet ufarligt, men kan give gener i form af blandt andet feber, blister og lymfeknudesvulster. I fem tilfælde globalt vurderes sygdommen dog at have ført til dødsfald.