Udland

Konspirationsteoretiker indrømmer, at han tog fejl

I ti år har Alex Jones spredt løgne om skoleskyderi. Nu erkender han, at det faktisk fandt sted.

I knap ti år har internetkrigeren Alex Jones hævdet, at USA’s dødeligste skoleskyderi aldrig har fundet sted, og han har spredt en påstand om, at et sørgende forældrepar ikke har holdt deres døde søn i hænderne, som de selv har fortalt.

Men tirsdag fik piben en anden lyd, rapporterer flere medier:

- Det er 100 procent ægte, sagde Alex Jones om Sandy Hook-massakren i 2012.

Ordene faldt i en retssal i delstaten Texas, hvor dommeren og en jury skal tage stilling til, hvor meget den yderst kontroversielle konspirationsteoretiker skal betale de efterladte i erstatning for bagvaskelse.

Løj om drab på seksårig

I sit vidneudsagn forklarede Alex Jones, at han skiftede syn på sagen, efter at han hørte vidneudsagn fra Neil Heslin og Scarlett Lewis. Forældreparret mistede deres seksårige søn, Jesse Lewis, som var én af i alt 26 dræbte på Sandy Hook-skolen i Connecticut.

Faren Neil Heslin har forklaret, at han efter massakren sad med sin søn i armene – skudt gennem hovedet – men i 2017 påstod Alex Jones i sit radioprogram, at det ikke var sandt. Den påstand står nu centralt i sagen.

Parret har fortalt retten, at de siden massakren er blevet antastet og truet af fremmede, og at der er blevet skudt mod deres hjem og bil.

- Jeg kan slet ikke beskrive de sidste ni et halvt år af mit liv. Det har været et levende helvede, som jeg og andre har måttet gennemleve på grund af Alex Jones' uansvarlighed og forsømmelse, sagde Neil Heslin i retten ifølge radiostationen NPRs referat.

- Jeg er faktisk mor

I et følelsesladet øjeblik vendte Scarlett Lewis sig, ifølge CNN, direkte mod Alex Jones og sagde:

- Jesse fandtes. Jeg er faktisk mor.

Hun fortalte videre om den ubærlige smerte, det er, at hendes søn blev skudt i panden, mens han var i skole.

- Og så er der en, der oven i det udbreder en løgn om, at det er snyd, og at det ikke skete, at det var plantet, og at jeg er skuespiller. Mener du, at jeg er en skuespiller, spurgte Scarlett Lewis.

- Nej, jeg mener ikke, du er skuespiller, svarede Alex Jones, inden dommer Maya Guerra Gamble bad ham tie stille.

Kræver 150 millioner dollars

Det er uklart, om det er Alex Jones, der har startet konspirationsteorierne om Sandy Hook-massakren, men forældreparret siger, at det er ham, der har udbredt teorierne ”til millioner” verden over.

Neil Heslin og Scarlett Lewis siger, at de ikke stiller sig tilfredse med en undskyldning, og kræver 150 millioner dollars i erstatning fra Alex Jones' firma, der står bag hans udgivelser.

Selv siger han, at han har ytringsfrihed, og samtidig har han søgt konkursbeskyttelse for at undgå krav mod virksomheden.