Udland

Hardlinere ville have kampfly i luften mod Pelosi - folk er skuffede

Mens kineserne spiller med musklerne, tror ekspert, at det bliver ved det.

Det har vakt skuffelse i Kina, at der ikke blev gjort mere for at bremse den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosis besøg i Taiwan.

Forud for Pelosis ankomst tirsdag advarede Kina gentagne gange om, at USA ville betale en høj pris for besøget, hvor præsident Xi Jinping fortalte USA's præsident, Joe Biden, at "den, der leger med ild, vil blive brændt".

Hu Xijin, der er en fremtrædende tidligere chefredaktør for avisen Global Times, der i vid udstrækning fungerer som talerør for kommunistpartiet i Beijing, foreslog endda i et nu slettet tweet, at kinesiske krigsfly kunne "fordrive Pelosis fly med magt". Det skriver Bloomberg.

- Folk føler sig skuffede

Idéen om, at Kina kunne forhindre Pelosi i at lande i Taiwan eller sågar nedskyde hendes fly, cirkulerede på kinesiske sociale medier i tiden op til hendes ankomst i Taipei.

På det sociale medie Weibo skrev flere brugere, at Kinas militær burde have gjort mere for at stoppe hendes fly i at lande, og tusindvis af brugere hånede ifølge Reuters et viralt Weibo-indlæg fra den kinesiske hær i sidste uge, hvor der blot stod "forbered dig på krig!".

Så galt gik det som bekendt ikke, og faktum er nu, at USA's tredje højest rangerende politiker har besøgt den omstridte ø til stor provokation for det kinesiske styre – uden at det har ført til de store konsekvenser.

I et indlæg på det sociale medie Weibo erkendte Hu Xijin, at det officielle svar ikke levede op til offentlighedens forventninger.

- Pelosi er landet, vores diplomatiske indsats og den offentlige meningskamp var ikke i stand til at stoppe hende.

- Folk føler sig skuffede, det er normalt. Nogle mennesker bandede for at slippe dampen ud, det er også normalt, skrev Hu ifølge Bloomberg.

Derfor vakte Pelosis besøg vrede i Kina

Kina anser Taiwan som en kinesisk provins, mens øen selv afviser det kinesiske suverænitetskrav. 

Og når Kina bliver provokeret af et besøg fra en amerikansk toppolitiker, er det, fordi de mener, at det underminerer Kinas suverænitet og territoriale integritet.

Kina har de seneste år øget militæraktiviteten omkring Taiwan for at forsøge at presse den demokratisk valgte regering i Taiwan til at acceptere kinesisk overherredømme.

Derfor accepterer kineserne heller ikke nogen form for anerkendelse af Taiwans selvstændighed – hvilket et besøg fra Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, ville kunne tolkes som.

Læs mere om det anspændte forhold her. 

Kinesiske sanktioner mod sand og makrel

Mens Kina ikke satte foden ned over for USA og det amerikanske besøg, er man fra Beijings side allerede kommet med flere reaktioner målrettet Taiwan.

I næsten samme sekund som hjulene fra Pelosis fly ramte asfalten i Taipei, annoncerede Kina seks militære øvelser i farvandet rundt om Taiwan, der vil finde sted fra torsdag til søndag.

Samtidig lyder det fra Taiwan, at 21 kinesiske militærfly tirsdag fløj ind i Taiwans luftforsvarszone.

På trods af sabelraslen og spillen med militære muskler peger en forsker med fokus på konflikten på, at det for nuværende ikke er på den militære front, at Taiwan vil føle det største pres.

Ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, vil Kina nu forsøge at ramme Taiwan på handelsfronten.

Ifølge South China Morning Post er Kina allerede i færd med at begrænse taiwansk eksport til Kina, mens kinesisk eksport til Taiwan også er ved at blive begrænset på flere fronter. Avisen skriver, at man bremser eksport af sand til Taiwan og blokerer importen af citrusfrugter og skaldyr og fisk.

Og kinesiske handelssanktioner kan ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen ramme Taiwan hårdt, da meget af landets økonomi er baseret på handel med Kina, mens presset ikke vil stoppe her.

- Samtidig vil Kina forsøge at lægge pres på andre lande, så de ikke styrker deres forhold til Taiwan. Et pres, der både vil foregå bilateralt og gennem internationale institutioner, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen til TV 2.

- Det kan blive en ret hård ting for den taiwanske præsident at håndtere.

Kina ønsker ikke at eskalere militært

Taiwan forhandler lige nu med nabolandene Japan og Filippinerne om at finde alternative flyruter til øen som konsekvens af de kommende kinesiske militærøvelser, som Taiwan betegner som en blokade. Det oplyser landets Central News Agency onsdag, ifølge Reuters

Og de øgede kinesiske militære aktiviteter omkring Taiwan er ikke noget, der hverken vil slutte i morgen eller næste uge, lyder vurderingen fra Camilla Tenna Nørup Sørensen.

- Det bliver en ny normal, at man har et meget højt niveau af kinesisk tilstedeværelse og militære aktiviteter omkring Taiwan, siger forskeren, der samtidig peger på, at den øgede spænding bliver svær at håndtere både for det taiwanske og det amerikanske militær.

- Det øger risikoen for, at små misforståelser kan eskalere. For der er meget lidt tillid og meget lidt dialog mellem de tre parter.

I det store billede maner Camilla Tenna Nørup dog til ro. Signalerne fra Kina viser, at de ikke ønsker at eskalere konflikten her og nu, mener hun.

- Selvom kineserne spiller gevaldigt med musklerne, så forventer jeg, at det bliver ved det for nu, siger lektoren

Hun peger samtidig på, at Kina ikke forhindrede Pelosis fly i at lande, mens de på pressemøder understreger, at de stadig samarbejder med USA.

- Alt er altså ikke dårligt ifølge kineserne.