120 anholdt i sag om brutal massevoldtægt af otte kvinder

En gruppe illegale guldj√¶gere er igen i offentlighedens s√łgelys i Sydafrika efter en massevoldt√¶gt.

Sydafrika er i chok, efter at otte kvinder if√łlge politiet er blevet voldtaget n√¶r byen Krugersdorp nordvest for hovedstaden Johannesburg.

Angrebet fandt sted torsdag i sidste uge, da et produktionshold bestående af 22 personer, heriblandt 12 kvinder, afholdt optagelser til en musikvideo i en forladt mineskakt.

Holdet var i gang med optagelserne, da en gruppe bevæbnede mænd klædt i tæpper angreb.

If√łlge politidirekt√łren i Gauteng-provinsen, Elias Mawela, beordrede de mist√¶nkte, at alle skulle l√¶gge sig ned, hvorp√• de mist√¶nkte begyndte at stj√¶le produktionsholdets ejendele.

Otte kvinder blev under angrebet voldtaget, hvorefter gerningsmændene flygtede fra stedet, siger politiet.

Det samlede antal anholdte overstiger 120 personer, oplyser sydafrikansk politi if√łlge The Guardian.

Angrebet har skabt protester og demonstrationer i Sydafrika ‚Äď ikke blot p√• grund af grovheden i forbrydelsen, men fordi den ikke er enest√•ende.

Zama-zama

Episoden har hældt benzin på bålet i protester for kvinders rettigheder til at færdes frit og i tryghed.

Men den har også skabt vrede mod særligt én gruppe.

Gerningsm√¶ndene, fort√¶ller sydafrikansk politi, tilh√łrer en befolkningsgruppe, der i folkemunde bliver kaldt ‚Äėzama-zama‚Äô, der omtrent kan overs√¶ttes til ‚Äúv√¶r vedholdende‚ÄĚ eller ‚Äúat gamble‚ÄĚ.

Zama-zamas er som regel illegale migranter, der rejser til Sydafrika for at arbejde i forladte mineskakter, hvor de uautoriseret udvinder guld ofte under kumre og sundhedsskadelige forhold.

Voldtægt er en national krise

I 2019 erkl√¶rede Sydafrikas pr√¶sident, Cyril Ramaphosa, at landet befandt sig i national krise, hvad angik vold mod kvinder. I september samme √•r lovede han handlingsplaner, der blandt andet foreslog at g√łre s√•danne gerningsm√¶nds straffeattester offentlige.

Det har ikke virket.

I de f√łrste tre m√•neder af 2022 blev der anmeldt knap 11.000 voldt√¶gter, hvilket markerede en stigning p√• 13,7 procent i forhold til samme periode 2021.

I en udtalelse på Twitter mandag opfordrede præsidenten til at angive voldtægtsforbrydere, der har til huse i lokalsamfund.

- Voldt√¶gtsforbrydere har ingen plads i vores samfund. Men for, at alle dem, der beg√•r s√•danne forbrydelser, kan blive p√•grebet og retsforfulgt, er lokalsamfund n√łdt til at indberette kriminelle, der holder til iblandt dem, skrev han.

6000 forladte miner

To dage efter angrebet var flere end 80 zama-zamaer anholdt, og mandag blev de stillet for en dommer, hvor det kom frem, at 20 af de sigtede var mindreårige.

Uden for retsbygningen afholdt flygtningekritiske grupper demonstrationer, og episoden har foruden protester for kvinders rettigheder aff√łdt vrede mod netop gruppen af zama-zamaer.

Kriminalitet blandt zama-zamaer er et velkendt problem i Sydafrika, men politiet har i flere √•r haft sv√¶rt ved g√łre et indhug.

Personerne er sv√¶re at finde. Man ved, at de ofte holder til i forladte miner, men Sydafrika var engang en af verdens st√łrste producenter af guld og diamanter, og if√łlge Human Rights Watch er der flere end 6000 forladte miner i Sydafrika.