Udland

Pelosi gør Kina rasende med sit besøg: - Hun har utvivlsomt sin egen dagsorden, siger ekspert

Forholdet mellem USA og Kina var kompliceret i forvejen, og med Pelosis besøg bliver det endnu mere kompliceret, siger ekspert.

Hun er en af USA’s mest fremtrædende og magtfulde politikere, Nancy Pelosi, som forkvinde for den ene halvdel af Kongressen, Repræsentanternes Hus.

Nu har hun påkaldt sig Kinas vrede efter at være rejst med en delegation af seks andre medlemmer af parlamentet til Taiwan – det østasiatiske ørige, som Kina mener at råde over.

Pelosi kan gøre, som hun vil, og behøver ikke at skele til, hvad USA's ministre eller sågar præsident Joe Biden mener, at hun bør gøre.

Sådan fungerer magtens tredeling i USA, fortæller Andreas Bøje Forsby, der forsker i Kina ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS):

- At besøget så kan give Biden problemer, er en anden sag. Han har jo sine egne udfordringer med at bevare et nogenlunde tåleligt forhold til kineserne. Ikke mindst for at sikre sig, at kineserne ikke systematisk underminerer Vestens sanktioner over for Rusland, siger han.

Derfor vakte Pelosis besøg vrede i Kina

Kina anser Taiwan som en kinesisk provins, mens øen selv afviser det kinesiske suverænitetskrav. 

Og når Kina bliver provokeret af et besøg fra en amerikansk toppolitiker, er det, fordi de mener, at det underminerer Kinas suverænitet og territoriale integritet.

Kina har de seneste år øget militæraktiviteten omkring Taiwan for at forsøge at presse den demokratisk valgte regering i Taiwan til at acceptere kinesisk overherredømme.

Derfor accepterer kineserne heller ikke nogen form for anerkendelse af Taiwans selvstændighed – hvilket et besøg fra Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, ville kunne tolkes som.

Læs mere om det anspændte forhold her. 

Hvad ønsker hun at opnå?

Det er første gang i 25 år, at en så højtstående amerikansk politiker besøger Taiwan.

Besøget aflægger Nancy Pelosi i en tid, hvor luften er isnende kold mellem vest og øst. Rusland er underlagt hårde restriktioner, og forholdet mellem USA og Kina har i årevis været højspændt.

Så hvad ønsker Pelosi at opnå med mødet? Ifølge hende selv skal besøget ses som en bekræftelse på, at USA står skulder om skulder med demokratier.

For Andreas Bøje Forsby at se peger det ind i en mærkesag for den amerikanske politiker.

Først og fremmest er det en symbolsk markering, for Pelosi har hele sin karriere været forkæmper for vestlige liberale værdier. For mere end 30 år siden besøgte hun eksempelvis Den Himmelske Freds Plads med et banner, der ærede dissidenter, som blev dræbt i protesterne i 1989.

- Jeg tror, at man skal se det på den måde, at Nancy Pelosi gennem årtier har været en af den kinesiske regerings skarpeste og mest vedholdende kritikere, og derfor ligger det hende stærkt på sinde at rejse til Taiwan for at bakke op om østatens demokratiske regering, siger han.

Giver det mening for Pelosi at aflægge besøget på nuværende tidspunkt, hvor situationen i forvejen er højspændt?

- Hun har utvivlsomt sin egen dagsorden, som ikke nødvendigvis harmonerer med Biden-administrationens. Herudover har hendes besøg være planlagt længe. Hun skulle egentlig have været afsted tidligere på året, men blev ramt af corona, så den specifikke timing er måske ikke helt selvvalgt, siger han.

Lyn-analyse

Der er ingen tvivl om, at det ikke passer Biden og hans delegation særlig godt, at en så højt rangeret politiker, lederen af Repræsentanternes Hus, nu gør det endnu mere besværlig at håndtere kineserne. Biden er for tiden i en situation, hvor han ser på den amerikanske økonomi og overvejer, om han skal slække på nogle økonomiske sanktioner over for Kina. Men det bliver svært nu, hvor kineserne militært og forsvarsmæssigt provokerer Taiwan, som USA er nødt til at vise sin støtte til. Nancy Pelosi har givet Biden en hovedpine. 

Sådan kan Kinas modsvar se ud

Allerede på et videomøde i sidste uge mellem præsident Biden og Kinas præsident, Xi Jinping, advarede Xi om, at USA “leger med ilden”, når det gør tilnærmelser til Taiwan. Og set fra et internationalt strategisk perspektiv er beslutningen heller ikke fornuftig, mener Andreas Bøje Forsby.

- Det gør et i forvejen kompliceret forhold endnu mere kompliceret, men det er jo ikke hendes ansvar at varetage de overordnede relationer mellem USA og Kina.

Kunne besøget få Kina til at reagere enten med sanktioner eller andre tiltag?

- Det er et godt spørgsmål. På den ene side har jeg svært ved at se, at den kinesiske regering bare lader som ingenting, for de kinesiske protester og trusler har været særdeles højlydte op til besøget. Omvendt risikerer de kinesiske magthavere, at situationen kommer ud af kontrol, hvis de går for hårdt til værks, siger Andreas Bøje Forsby.

Ifølge Kina-eksperten vil det mest sandsynlige modsvar fra Kina være, at Beijing reagerer en “smule voldsommere”, end de plejer at gøre i den slags situationer.

Det kunne komme til udtryk ved, at Kina ikke blot sender militærfly ind i Taiwans luftforsvarsidentifikationszone, men måske ligefrem krænker Taiwans luftrum.

- Til gengæld tror jeg ikke, at de på nogen måde tør intervenere direkte i Pelosis besøg eller ligefrem fremprovokere en væbnet konflikt, siger han.

Onsdag mødes Nancy Pelosi med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen,