Udland

Lørdag trådte han ud på sin altan for sidste gang – sådan fik USA ram på al-Qaeda-leder

På et møde 25. juli traf Joe Biden beslutningen om at likvidere Ayman al-Zawahiri. Her er, hvad der ifølge amerikanerne skete.

I 21 år har USA villet ham til livs, men i samfulde år er det lykkedes ham at undvige verdens mægtigste militær.

Lørdag gik den dog ikke længere, og på et pressemøde natten til tirsdag annoncerede den amerikanske præsident, Joe Biden, at al-Qaedas leder og chefideolog, Ayman al-Zawahiri, var blevet dræbt i et amerikansk angreb.

Efterfølgende har en højtstående person i Joe Bidens regeringsapparat løftet sløret for, hvordan amerikanerne bar sig ad med at få ram på al-Zawahiri.

Udlægningen blev præsenteret af den unavngivne person på en pressebriefing og er altså det billede, som den amerikanske regering ønsker at fremføre.

Med til briefingen var blandt andre CNN og NBC News.

Boede med familien i safe house

Al-Zawahiri var en af bagmændene bag angrebet på USA 11. september 2001, men han nåede at undslippe de amerikanske tropper, da de invaderede Afghanistan samme år.

I mange år var sporet efter ham koldt, men i foråret 2022 blev det varmere.

Først havde de amerikanske efterretningsofficerer fået nys om, at al-Zawahiris kone og børn var flyttet fra Pakistan til Afghanistan. Amerikanerne overvågede familiemedlemmerne og opdagede senere, at al-Zawahiri selv flyttede med til et safe house i Kabul.

Da først han var flyttet ind i huset, forlod han det aldrig.

Det eneste friske luft, som al-Qaeda-lederen fik, var når han trådte ud på husets altan. Denne friske luft skulle ifølge amerikanerne blive hans endeligt.

Udarbejdede en model af huset

I måneder overvågede amerikanske efterretningsofficerer al-Zawahiris vaner og bevægelsesmønstre minutiøst. Ifølge amerikanerne var årsagen, at man ville minimere civile tab, når likvideringen skulle ske.

Amerikanerne genskabte en model af al-Qaeda-lederens safe house og brugte den til at orientere præsident Biden under et møde 1. juli.

Til stede var lederen af de amerikanske efterretningstjenester, Avril Haines, CIA-chef William Burns og lederen af den nationale terrorbekæmpelse, Christine Abizaid.

Under mødet spurgte Biden ind til, hvilke materialer huset var bygget af, hvor sikre efterretningerne på al-Zawahiris placering var, og om der var risiko for torden og lyn under angrebet.

24 dage senere, 25. juli, indkaldte Biden til endnu et møde, hvor en bredere gruppe af sikkerhedsrådgivere deltog. Alle rådede de præsidenten til at gennemføre angrebet, lyder det.

Da mødet sluttede, havde præsident Biden givet sin godkendelse til at likvidere lederen af al-Qaeda med et præcisionsangreb fra luften.

Dræbt på altanen

Lørdag klokken 06.18 om morgenen lokal tid gik Ayman al-Zawahiri for sidste gang ud på sin altan for at trække frisk luft.

Her affyrede en amerikansk drone to hellfire-missiler, som endte med at blive hans endeligt.

Ingen andre civile eller familiemedlemmer blev dræbt, lyder det fra amerikanerne.

Selv sagde Joe Biden i en tale til den amerikanske befolkning, at "retfærdigheden nu er sket fyldest".

På tværs af verden skal mennesker ikke længere frygte for "denne onde og resolutte morder", tilføjede Biden.

'Kernen' tegnede i september sidste år et portræt af Ayman al-Zawahiri. Du kan se programmet, der hedder 'Al-Qaedas mastermind', på TV 2 PLAY.