Udland

Kina: - Verden holder øje med, om Pelosi vil trykke på aftrækkeren med sine egne hænder

Flere videoer på sociale medier viser det kinesiske militær i bevægelse i regionen, der ligger nærmest Taiwan.

Mens verden holder øje med den anspændte situation omkring Taiwan, eskalerer Kina både retorikken og spænder sine militære muskler.

Den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi er ifølge flere amerikanske og taiwanesiske medier på vej til den selvstyrende ø, som Kina gør krav på.

Og nu sammenligner Kina situationen med det varmeste øjeblik under Den Kolde Krig - Cubakrisen. Her bragte USA og Sovjetunionen i 1962 verden tættere på en atomkrig end nogensinde før og sidenhen, da Sovjetunionen opstillede mellemdistanceraketter og taktiske atomvåben på Cuba.

- Dette er en Taiwanstrædet-version af Cubakrisen. USA er provokatøren. Verden holder øje med, om Pelosi vil trykke på aftrækkeren med sine egne hænder. Hvis konflikten eksploderer på grund af dette, hr. Blinken, ved du så ikke, hvem der har skylden?

Sådan lyder det tirsdag morgen i et tweet fra den kinesiske avis Global Times, der i vid udstrækning fungerer som en forlænget arm for det kommunistiske styre i Beijing og refererer til en udtalelse fra den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.

Militær sat i beredskab

Kina har gentagne gange advaret mod, at Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, tager til Taiwan, og USA sagde mandag, at det ikke ville blive skræmt af kinesisk "sabelraslen" over besøget.

Fakta: Kina og Taiwan

Kina med det officielle navn Folkerepublikken Kina er verdens mest folkerige land med en befolkning på cirka 1,4 milliarder. Kina anser Taiwan som en kinesisk provins.

Taiwan med det officielle navn Republikken Kina består af hovedøen Taiwan samt enkelte småøer og har en befolkning på cirka 24 millioner.

Kun få lande verden over anerkender Taiwan med diplomatiske forbindelser, og særligt på grund af kinesisk modstand har landet heller ikke plads i WHO og FN.

I løbet af mandag og tirsdag er flere ubekræftede videoer af kinesisk militær dukket op på sociale medier, særligt fra regionen Fujian på den kinesiske side af Taiwanstrædet. Her har borgere blandt andet filmet godstog, der transporterer kampvogne, pansrede mandskabsvogne på motorveje og nedenfor amfibiske kampvogne - der kan begå sig vil vands - på en strand få kilometer fra den taiwanesiske ø Kinmen.

Ifølge Reuters har kinesiske jagerfly tirsdag morgen flere gange været tæt på at krydse den opdelende linje i farvandet mellem Kina og Taiwan. Sædvanligvis krydser luftfartøjer fra hverken Kina eller Taiwan ikke linjen. Oplysningen er umiddelbart ikke bekræftet fra anden side.

Samtidig har Taiwan øget sit beredskabsniveau frem til torsdag middag, fortæller kilder til øens officielle nyhedsbureau ifølge Reuters.

Adspurgt om hvilke modforanstaltninger Kina vil tage, skulle Nancy Pelosi insistere på at besøge Taiwan, lød svaret tirsdag morgen:

- Hvad jeg kan fortælle dig er, at USA vil blive holdt ansvarlig og betale prisen for at skade Kinas suverænitets- og sikkerhedsinteresser, sagde talsperson for det kinesiske udenrigsministerium Hua Chunying tirsdag morgen.

Pelosi har lang historik med Kina-kritik

Taiwans udenrigsministerium har sagt, at det ikke har nogen kommentar til Pelosis rejseplaner, og Det Hvide Hus siger, at hun har lov til at tage til Taiwan uden at bekræfte, at besøget finder sted.

Nancy Pelosi er som formand for Repræsentanternes Hus den tredje højst rangerede politiker i USA og står efter vicepræsident Kamala Harris til at overtage præsidentembedet, skulle det blive aktuelt.

Og udover at Pelosi alene på grund af sin store profil provokerer Kina, så har hun også tidligere stukket næsen frem og kritiseret Kina i flere henseender.

Mest berømt er måske hendes besøg på Den Himmelske Fredsplads, Tinnamen, i 1991, hvor hun ærede det kinesiske studenteroprør, som det kommunistiske styre to år forinden havde slået blodigt ned.

Tirsdag formiddag forlod den amerikanske politiker sit Hotel i Kuala Lumpur i Malaysia, og ikke længe efter lettede det samme fly fra det amerikanske luftvåben, som Pelosi ankom med, mod en ukendt destination. Det fremgår af flyovervågningssiden flightradar24. Om Nancy Pelosi er ombord, vides ikke.